Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στουρνάρας: Παραμένει στο τραπέζι η μετακύλιση ομολόγων

Δεν συμφωνούν ΕΚΤ και Eurogroup

 daisenblum 1

Τη βεβαιότητα ότι δεν θα ληφθούν άλλα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα, εξέφρασε τη Δευτέρα  από το Λουξεμβούργο, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup. Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι το βάρος των κυβερνητικών προσπαθειών επικεντρώνεται τώρα στη μεγαλύτερη δυνητική αύξηση του ΑΕΠ και στην υιοθέτηση μέτρων καθαρά διαρθρωτικού χαρακτήρα. Πρόσθεσε, επίσης, ότι το «κυκλικά διορθωμένο πρωτογενές πλεόνασμα» της Ελλάδας (δηλαδή το απαλλαγμένο από συγκυριακούς παράγοντες πλεόνασμα) ανέρχεται στο 4-6% του ΑΕΠ.

Ο υπουργός οικονομικών πρόσθεσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στην ικανοποίηση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης, ύψους 1 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά το λεγόμενο «χρηματοδοτικό κενό» της Ελλάδας, ο Γ. Στουρνάρας το προσδιόρισε γύρω στα 5 δισ. ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του 2014 και γύρω στα 10,4-10,8 δισ. ευρώ για τη διετία (Ιουλίου 2014-Ιουλίου 2016). Σημείωσε ότι στο αποψινό Eurogroup έγινε μια πρώτη συζήτηση και ότι η απόφαση αναμένεται να ληφθεί ως το τέλος του έτους. Είπε τόνισε ότι μπορεί να κλείσει χωρίς τρίτο πρόγραμμα εντός του προγράμματος, όπως η ανακύκλωση διάφορων ομολόγων που κατέχουν ευρωπαϊκές τράπεζες ή κάποιο ισοδύναμο μέτρο.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του εκτελεστικού μέλους του συμβουλίου της ΕΚΤ, Γκιόργκ “Ασμουσεν ότι το χρηματοδοτικό κενό δεν θα καλυφθεί με τη μετακύληση ομολόγων, ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι. Πρόσθεσε ότι αν το κενό δεν καλυφθεί με μετακύληση ομολόγων, τότε θα καλυφθεί με ένα ισοδύναμο τρόπο. «Τίποτα δεν είναι εκτός διαπραγμάτευσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός οικονομικών και πρόσθεσε: «Όπως εμείς τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, έτσι και οι εταίροι θα τηρήσουν τις δικές τους».

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε ότι η Ελλάδα επιθυμεί «απομείωση του χρέους», σημειώνοντας πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους, όπως π.χ με την επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων ή/και με τη μείωση των επιτοκίων.

Ερωτηθείς για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε ότι καλό θα ήταν αυτό να συμβεί πριν από τη λήξη του δημοσιονομικού προγράμματος και συγκεκριμένα το δεύτερο εξάμηνο του 2014, εκδίδοντας περιορισμένου ύψους ομόλογα.

Γ. Ντάισελμπλουμ: Εντυπωσιακή πρόοδο η Ελλάδα, αλλά πρέπει να υλοποιηθούν ακόμα πολλά

Το Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο θα τεθούν επί τάπητος οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για το δεύτερο εξάμηνο του 2014, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως το θέμα του «χρηματοδοτικού κενού» της Ελλάδας βρίσκεται στην ατζέντα της συνεδρίασης του Δεκεμβρίου, εκφράζοντας την ελπίδα να έχει επιλυθεί στο διάστημα Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες της χώρας μας, ο  επικεφαλής του Eurogroup είπε πως η Ελλάδα οδεύσει στο να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα, ωστόσο, επανέλαβε εκ νέου ότι πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.

Παράλληλα, τόνισε πως είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον δημοσιονομικά μέτραΔεν υπάρχει στήριξη από το Eurogroup για κούρεμα του ελληνικού χρέους, σημείωσε ακόμη ο Ολλανδός αξιωματούχος.

Από την πλευρά του, αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Ολι Ρεν επανέλαβε ότι δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα για το εάν χρειάζονται νέα μέτρα στην Ελλάδα, πριν από  την αξιολόγηση της τρόικας.

Όπως δήλωσε, «η Ελλάδα ποτέ δεν ήταν εύκολη υπόθεση στα δημοσιονομικά και χρηματοδοτικά θέματα» συμπληρώνοντας ότι «η μπάλα τώρα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας και τα χρονοδιαγράμματα θα εξαρτηθούν από την ίδια τη χώρα».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By