Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Γευματίζοντας με τα «πιράνχας»

Το γεύμα του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ με «μενού» τράπεζες…

fosphotos.com | Alexandros Katsis
fosphotos.com | Alexandros Katsis

Του Αντώνη Τάντουλου

Με τις μεγαλύτερες «φάλαινες» των αγορών ή αλλιώς τα ισχυρότερα μακροπρόθεσμου χαρακτήρα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, όπως και με τα πιο επιθετικά «πιράνχας» δηλαδή τα κερδοσκοπικά hedge funds, συνέφαγε ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στις ΗΠΑ και βέβαια το μενού δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από επενδύσεις.

Σημειώνεται, δε, πως δυο πασίγνωστα ονόματα εκ των καλεσμένων στο δείπνο, η Goldman Sachs αλλά και η συνήθως «αυστηρή» JP Morgan, έχουν εκδώσει ήδη θετικά reports το τελευταίο διάστημα για την ελληνική οικονομία.

Ενώ ενδεχομένως να έχει τη σημασία του το γεγονός ότι ο δεύτερος οίκος έχει αναλάβει χρέη συμβούλου για λογαριασμό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Και μάλιστα με αντικείμενο την πώληση του πρώτου πακέτου μετοχών της Eurobank, θέμα που σημειωτέον επιταχύνεται ως προς την χρονική προθεσμία που αρχικά είχε τεθεί. Όπως για το ίδιο project έχει κληθεί να προσφέρει τις υπηρεσίες της και η γαλλική Lazzard ο επικεφαλής της οποίας επίσης ήταν συνδαιτυμόνας του  Α. Σαμαρά.

Το «παρών» έδωσαν επίσης ο John Polson γνωστός για τα «παιχνίδια» του με τα ελληνικά ομόλογα που του επέφερε τότε επάξια τον τίτλο του κορυφαίου «σορτάκια», αλλά και για την καταστροφή που υπέστη στην συνέχεια όταν δοκίμασε το ίδιο «κόλπο» στα αμερικανικά bonds.

Ακόμη συμμετείχε στο ο ίδιος ο πρόεδρος της Black Rock, Lary Fink, η εταιρεία του οποίου γνωρίζει μάλλον καλύτερα από τον καθένα την πραγματική κατάσταση των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών και οσονούπω θα την γνωρίζει ακόμη καλύτερα όταν τελειώσουν την αξιολόγηση οι «άνθρωποι με τα μαύρα» όπως χαρακτηριστικά έχει βαφτίσει η αγορά τους ανθρώπους του οίκου.

Αναλυτικά οι καλεσμένοι του Α. Σαμαρά (σε δυο γκρουπ) ήταν:
-JP Morgan, Joyce Chang επικεφαλής της παγκόσμιας ανάλυσης της εταιρείας.
-Από την Blue Crest Capital, Nick Raley
-Eagle Vale Capital, Mark Vezinsky
-Emso partners εταιρεία fixed income της Sitigroup, Ignor Ragosky
-Fidelity, Hohn Carlson
-King Street Capital, Bryan Higgins
-Lazzard, Mrs Denis Simon
-Norgress Bank Investment, Knut Langholm
-NWI Management, Hary Harant
-Openhaimer funds, Sara Zervos
-OFR capital, Zozeh Daza
-Wellington Managment, James Vallone
-BTG Punctual, David Martin
-Goldman Sachs, Loyd Blackfein
-Canyon, Joshua Freedman
-Center Bridge, Mark Galogly
-Bic, Bruno Bic
-Black Rock, Lary Fink
-Ο γνωστός John Polson
-Thomson Reuters, James Smith
-Highbridge,Scot Capnic ( διαχειρίζεται περί τα 19 δισ.)

Οι αναλύσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει  Αντώνης Σαμαράς με τη γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στις τρεις το μεσημέρι στη Ουάσινγκτον, όπου μεταβαίνει σήμερα Τρίτη ο πρωθυπουργός.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By