Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Γεωργιάδης για ΕΟΠΥΥ: Δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι δεν θα γίνουν απολύσεις

 Ο Άδωνις Γεωργιάδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο των απολύσεων, ενώ υπογράμμισε ότι η μεταρρύθμιση θα έχει δημοσιονομικό στόχο

fosphotos.com
fosphotos.com

Παραδίδεται σήμερα στον υπουργό Υγείας Αδ.Γεωργιάδη το πόρισμα της επιτροπής αξιολόγησης για τις ειδικότητες στον ΕΟΠΥΥ.

Η παράδοση του πορίσματος σηματοδοτεί ουσιαστικά την έναρξη της διαδικασίας της διαθεσιμότητας – κινητικότητας των γιατρών του Οργανισμού που θα γίνει σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Μιλώντας στον Βήμα 99,5, την Πέμπτη, ο υπουργός Υγείας άφησε ανοιχτό το θέμα των απολύσεων.

«Το αν αυτή η διαδικασία θα οδηγήσει σε κάποιους ανθρώπους που δεν θα μπορέσουν να ξαναμπούν στο σύστημα, αυτό θα προκύψει από τη διαδικασία της αξιολόγησης. Δεν ξέρω αν θα γίνουν απολύσεις. Ούτε μπορώ να εγγυηθώ ότι δεν θα γίνουν. Βεβαίως και είναι ανοιχτό το ζήτημα» είπε χαρακτηριστικά.

Η μεταρρύθμιση στον ΕΟΠΥΥ εξυπηρετεί δημοσιονομικούς στόχους

Εξάλλου, νωρίτερα, κ. Γεωργιάδης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ εξέφρασε την πεποίθηση πως η μεταρρύθμιση και αναδιάρθρωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης απαραίτητα πρέπει να εξυπηρετεί και δημοσιονομικούς στόχους.

«Αλίμονο αν η μεταρρύθμιση δεν έχει και δημοσιονομικό στόχο. Ζούμε σε μία εποχή που η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια για πολυτέλειες. Χρειάζονται λειτουργικά συστήματα με μικρό κόστος», σημείωσε με έμφαση ο κ. Γεωργιάδης.

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε  πως σε περίπτωση που ο ΕΟΠΥΥ γίνει αποκλειστικά αγοραστής υπηρεσιών αντί για πάροχος, κλείνοντας τα πολυ-ιατρεία, τότε οι πόροι που θα εξοικονομηθούν θα ανέρχονται στα 350 εκατ. ευρώ ετησίως.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας, το συνολικό λειτουργικό κόστος των πολυ-ιατρείων ανέρχεται σε «εκατοντάδες εκατομμύρια», ενώ οι συμβεβλημένοι κοστίζουν 83 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως η μεταρρύθμιση θα γίνει, προσθέτοντας πως θα είναι καλύτερα εάν οι ιατροί συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση, ενώ κατηγόρησε τους απεργούς του ΕΟΠΥΥ πως διακατέχονται από τον βερμπαλισμό της δεκαετίας του ΄80. Συμπλήρωσε μάλιστα πως σε ιατρούς που θα αποχωρήσουν δια της αξιολόγησης από τον Οργανισμό θα δοθούν συμβάσεις 200 επισκέψεων ανά μήνα, με την κάθε επίσκεψη να έχει αξία 10 ευρώ.

Κάλεσε, τέλος,εκ νέου  τους ιατρούς σε διάλογο, προσθέτοντας πως είναι διατεθειμένος να ανακαλέσει δηλώσεις του που έχουν ενοχλήσει.

Κινητοποιήσεις από τους γιατρούς

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ πάντως εμμένουν στη θέση τους και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις. Τη Δευτέρα, οι γιατροί της Αττικής θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου, στην οποία αναμένεται να επαναλάβουν ότι η απεργία θα συνεχιστεί έως ότου λάβουν διαβεβαιώσεις από το υπουργείο ότι δεν θα γίνουν απολύσεις.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By