Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Γεωργιάδης: Κατά 50% φθηνότερα τα ΜΗΣΥΦΑ στην Ελλάδα

Θα πάμε από κοινού (με τον υπουργό Ανάπτυξης) να μιλήσουμε με την τρόικα. Υπάρχουν διάφορα σενάρια, τόνισε ο υπουργός Υγείας

adonisA

Την αντίθεσή του στην πλήρη απελευθέρωση των ΜΗΣΥΦΑ (Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα) στην Ελλάδα επανέλαβε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, αναφέροντας ότι η τιμή τους στη χώρα μας είναι χαμηλή.

«Η γενική εικόνα είναι, ότι εάν το κίνητρο μας είναι η τιμή, για την είσοδο των ΜΗΣΥΦΑ στα σούπερ μάρκετ, προφανώς κάνουμε λάθος, γιατί η μέση τιμή στην Ελλάδα είναι κατά 50% χαμηλότερη σε σχέση με την Ευρώπη σύμφωνα με το IMS (IMS Institute for Healthcare Informatics.). Πλήρης απελευθέρωση όπως την εννοούν ορισμένοι έχει γίνει μόνο σε μια χώρα» τόνισε.

Σημείωσε ότι το σημαντικό είναι ότι υπάρχει πλήρης συνεννόηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη. «Θα πάμε από κοινού να μιλήσουμε με την τρόικα. Υπάρχουν διάφορα σενάρια» τόνισε.

Εξήγησε ακόμη ότι αμέσως μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Υγεία θα ξεκινήσει η διαδικασία της κινητικότητας και της διαθεσιμότητας. «8.500 γιατροί στον ΕΟΠΥΥ τίθενται σε διαθεσιμότητα, όλοι θα πρέπει να επιλέξουν το δημόσιο ή το ιδιωτικό τομέα, και σε μια εβδομάδα θα πρέπει να έχουν κάνει την αίτηση, για να ξέρουμε τα κενά που δημιουργούνται και να τα καλύψουμε άμεσα» δήλωσε.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ παρασύρθηκαν από «θερμοκέφαλους» να κάνουν από το Νοέμβριο απεργία για να υποχωρήσει η κυβέρνηση. «Αυτά που κάνουμε δεν είναι δικά μας ακολουθούμε τα πρότυπα του ΠΟΥ και άλλων χωρών θα θέλαμε να είναι μαζί μας από την αρχή. Οι αλλαγές στη χώρα μας γίνονται με πολύ μεγάλη δυσκολία.

By