Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Γεωργιάδης: Το Νοέμβριο ολοκληρώνεται ο διάλογος για τον ΕΟΠΥΥ

Κατατέθηκαν  στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή οι εκθέσεις των δύο επιστημονικών επιτροπών

FOSPHOTOS
FOSPHOTOS

Το Νοέμβριο καθορίζει ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης ως χρόνο ολοκλήρωσης του διαλόγου -που ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα με όλους τους φορείς και τα κόμματα- μέσα από τον οποίο θα αποφασιστεί το νέο μοντέλο του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Ο κ. Γεωργιάδης κατέθεσε επισήμως στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή τις εκθέσεις των δύο επιστημονικών επιτροπών για τον Οργανισμό κι ενημέρωσε ότι στόχος του υπουργείου, σε κάθε περίπτωση, είναι ο διάλογος να καταλήξει τότε στη στρατηγική επιλογή, εάν ο ΕΟΠΥΥ θα είναι αγοραστής υπηρεσιών υγείας μόνο ή και πάροχος. Πρόσθεσε, επίσης, πως εφόσον επιλεγεί η ενιαία δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας -κάτι στο οποίο διαφαίνεται συμφωνία- στο αμέσως επόμενο στάδιο (και έως το τέλος του έτους) θα αποφασιστεί ο τρόπος υλοποίησης της μεταρρύθμισης.

Δεδομένου ότι θα διευθετηθούν ζητήματα κινητικότητας και δεν θα υπάρξει κανένα μεταβατικό στάδιο (δεν θα κλείσει δηλαδή, καμία μονάδα υγείας κατά τη διάρκεια της διοικητικής αναδιάρθρωσης), ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι θα απαιτηθεί ειδική νομοθετική ρύθμιση σε πλήρη συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. «Να ολοκληρωθεί η διαβούλευση, η οποία θα είναι εξαντλητική και με όλους, τον Νοέμβριο, γιατί έχει μεγάλη σημασία η όποια απόφαση να έχει υλοποιηθεί στο διοικητικό κομμάτι γρήγορα, ώστε και ο ΕΟΠΥΥ να ξέρει τον ρόλο του και εμείς να αντιμετωπίσουμε τα θέματα» ξεκαθάρισε. Ο υπουργός Υγείας, αφού μίλησε για «εθνικό στόχο» που υπερβαίνει τις κομματικές αντιπαραθέσεις, απηύθυνε κάλεσμα στις πολιτικές δυνάμεις να υπάρξει σύμπνοια.

Υπέρ της διαμόρφωσης ενός ενιαίου πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας τάχθηκε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μ. Βλασταράκος, καθώς και η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, Βαρβάρα Ανεμοδουρά. Εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην κινητικότητα, που, όπως είπαν, σημαίνει απολύσεις, στην αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και στο μέτρο του οικογενειακού γιατρού.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By