Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Ψήφοι υπάρχουν: το φλέρτ της Κουμουνδούρου με τους Παπανδρεϊκούς

Τι πραγματικά κρύβει το «άνοιγμα Δραγασάκη» στον πρώην πρωθυπουργό

Zapatero_Sarkozy_Papandreou_Merkel_dpa_2010Maerz25_CMS_small_620Με όλους τους τρόπους επιχειρεί η Κουμουνδούρου να ολοκληρώσει τη ρεαλιστική της στροφή, επενδύοντας στην ανασύσταση του πόλου της Κεντροαριστεράς με τους δικούς της όρους.

Η ανάγκη για προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ σε μια λογικοφανή ρητορική, που θα αφήσει πίσω απόψεις περί κατάργησης του μνημονίου και άλλες μονομερείς ενέργειες, φέρνει πιο κοντά ακόμη και κορυφαία στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τις θέσεις και τη συνθηματολογία της διακυβέρνησης Παπανδρέου.

Η δικαίωση του πρώην πρωθυπουργού αναφορικά με την αποστροφή του «λεφτά υπάρχουν» ήρθε δια στόματος, Γιάννη Δραγασάκη, του επικεφαλής του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, αμβλύνοντας κατά την Κουμουνδούρου την απόσταση μεταξύ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του παραδοσιακού ακροατηρίου του ΠΑΣΟΚ.

Μετά το κάλεσμα προς του βουλευτές του Κινήματος, το οποίο ερμηνεύθηκε ως αποστασία, ήρθε η ώρα για τους «πράσινους» ψηφοφόρους. Η κίνηση Δραγασάκη προδίδει την αγωνία του κόμματός του να αφομοιώσει τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, αποκόπτοντας τον ομφάλιο λώρο τους με το Κίνημα. Αντιλαμβανόμενοι στο ΣΥΡΙΖΑ το εκλογικό τους ποσοστό ως εφήμερη επιλογή αποδοκιμασίας στο αρχέτυπο ΠΑΣΟΚ, εντείνουν το φλερτ με αποδέκτες εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους, επιχειρώντας μια σχέση υποκατάστασης.

Η κρίσιμη ωστόσο παράμετρος εξακολουθεί να είναι για την Κουμουνδούρου η κινηματικότητα, καθώς ενάμιση χρόνο μετά τις εθνικές εκλογές, το ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι συμπαγές ούτε και υπάρχει στελεχιακό του δυναμικό – πλην της ηγετικής ομάδας- σε περιφερειακό επίπεδο.

Πριν τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, υπάρχει δρόμος πολύς για την Κουμουνδούρου, καθώς η ανάδειξη μεσαίων στελεχών θα κρίνει και το διακύβευμα των αυτοδιοικητικών καλπών και των ευρωεκλογών.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By