Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Στουρνάρας: «To Μνημόνιο του 2010 συντάχθηκε ερήμην των κοινωνικών εταίρων» απαντά στο ΕΚ

Τί απάντησε στο ερωτηματολόγιο των ευρωβουλευτών ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας

stournaras

Τις απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ομάδα του οποίου με επικεφαλής τον Ότμαρ Κάρας έχει αναλάβει την ελεγκτική πρωτοβουλία για το ρόλο της τρόικας στις χώρες που διατελούν υπό Μνημόνιο, απέστειλε χθες το Υπ. Οικονομικών. Ενδεικτικά, από τις απαντήσεις του προκύπτει ότι:

Αναγνωρίζει ότι η ανάπτυξη των τελευταίων δύο δεκαετιών προ της κρίσης δεν είχε στηριχθεί σε βιώσιμους παράγοντες αλλά σε εσωτερική κατανάλωση, τροφοδοτούμενη από τον εξωτερικό δανεισμό.

Ομολογεί ότι για το πρώτο Μνημόνιο και λόγω του κατεπείγοντος χαρακτήρα του, δεν έγινε οργανωμένη διαβούλευση των μέτρων με τους κοινωνικούς εταίρους.

– Στο ερώτημα για τα περιθώρια διαπραγμάτευσης που είχε η Ελλάδα στον καθορισμό του μνημονίου, η θέση της Ελλάδος, χαρακτηρίζεται ως «εκ των πραγμάτων, δυσχερής δεδομένης της αδυναμίας πρόσβασης στις αγορές κεφαλαίου».

– Η συνεργασία με την τρόικα χαρακτηρίζεται «σε γενικές γραμμές αποτελεσματική, χωρίς βεβαίως να έχουν λείψει οι επιμέρους διαφωνίες και οι διαφορετικές προσεγγίσεις σε μια σειρά ζητημάτων».

Η ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο των μνημονιακών προβλέψεων χαρακτηρίζεται ομαλή σε αντίθεση με την υποδοχή που είχαν πολλά από τα μέτρα σε δικαστικό επίπεδο. Επισημαίνονται αναλυτικά οι περιπτώσεις που μνημονιακά μέτρα προσεβλήθησαν σε εθνικά ή διεθνή δικαστήρια.

– Ερωτηθείς εάν είναι ικανοποιημένος με τους στόχους και τα αποτελέσματα του Προγράμματος στην Ελλάδα, ο Γ. Στουρνάρας απαντά ότι «έπειτα από 4 χρόνια μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής εξυγίανσης, η προσαρμογή της Ελληνικής οικονομίας είναι εντυπωσιακή» παρότι «συνοδεύτηκε, από σημαντικό κοινωνικοοικονομικό κόστος».

Στο πλαίσιο αυτό ασκεί ήπια διατυπωμένη κριτική:

Στην αρχική ανυπαρξία μηχανισμών αντιμετώπισης της κρίσης από την ευρωζώνη και τη μη έγκαιρη διάγνωση των αιτιών της.

Στη λογική του πρώτου Μνημονίου των οποίων τους στόχους χαρακτηρίζει εμμέσως ανεδαφικούς, τα χρονικά περιθώρια για την υλοποίηση των στόχων ασφυκτικά, ενώ επισημαίνεται και η αστοχία των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών του ΔΝΤ:

Στις «αισιόδοξες» προσδοκίες για τη δυναμική του χρέους, η αποκλιμάκωση του οποίου δεν εξυπηρετήθηκε από τα «πολύ υψηλά επιτόκια των αρχικών δανείων από τους Ευρωπαίους Εταίρους μας ήταν πολύ υψηλά.

Στο λάθος αρχικό μείγμα της πολιτικής που «έδινε ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση των φόρων και λιγότερο στη μείωση των δαπανών».

Στον «πολύ αρνητικό ρόλο» που έπαιξαν οι δηλώσεις διαφόρων παραγόντων σχετικά με την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη (Grexit). «Οι δηλώσεις αυτές επιδείνωσαν σημαντικά την Ελληνική κρίση. Συνέπεια αυτών των δηλώσεων ήταν σημαντικές εκροές καταθέσεων και προβλήματα ρευστότητας, ενώ οι επενδύσεις αποθαρρύνθηκαν με αποτέλεσμα την περαιτέρω επιδείνωση της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας», επισημαίνεται στις απαντήσεις Στουρνάρα.

Διαβάστε τις απαντήσεις του ΥΠΟΙΚ  στο ερωτηματολόγιο, πατώντας EΔΩ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By