Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γιακουμάτος: Στα τέλη Οκτωβρίου οι ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια

Σε ότι αφορά στα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, ο Μ. Γιακουμάτος υπογράμμισε ότι το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους επεξεργάζεται σχέδιο ειδικών μηχανισμών στήριξης για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις

giakoumatos600_280114

Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα γίνουν οι οριστικές ανακοινώσεις για τα «κόκκινα» δάνεια και την προστασία των δανειοληπτών, δεσμεύθηκε στη Βουλή ο υφυπουργός Ανάπτυξης Μάκης Γιακουμάτος.

Όλες οι λύσεις που θα προταθούν, επεσήμανε ο υφυπουργός, θα αποτελέσουν αντικείμενο ευρείας διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ θα γίνει συζήτηση και στην Βουλή μέχρι να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις. Έως τότε, οι δανειολήπτες προστατεύονται, καθώς παραμένει σε ισχύ το νομοθετικό πλαίσιο που απαγορεύει πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Παράλληλα, έχει θεσπιστεί και ο Κώδικας Δεοντολογίας Τραπεζών, που λειτουργεί με εποπτεύουσα αρχή την ΤτΕ με αυστηρούς κανόνες για τη συμπεριφορά των τραπεζών.

Σε ότι αφορά στα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, ο Μ. Γιακουμάτος υπογράμμισε ότι το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους επεξεργάζεται σχέδιο ειδικών μηχανισμών στήριξης για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρώτη προτεραιότητα είναι η προστασία των 100.000 πολύ μικρών επιχειρήσεων, δηλαδή αυτές που απασχολούν μέχρι 9 εργαζόμενους, και το συνολικό ποσό που οφείλουν στο τραπεζικό σύστημα ανέρχεται σε 4,5 δις ευρώ. Αυτό που προωθείται για να παραμείνουν στην αγορά αυτές οι βιώσιμες επιχειρήσεις είναι ένα πλαίσιο που -μεταξύ άλλων- θα περιλαμβάνει εξωδικαστική συμφωνία μεταξύ οφειλέτη επιχειρηματία και τράπεζας. Επιμήκυνση των δόσεων αποπληρωμής των δανείων, ρύθμιση οφειλών στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία σε μάκρος χρόνου.

Για τα «κόκκινα» δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων, στόχος είναι να υπάρξει ένα πλαίσιο μέσα από το οποίο οι βιώσιμες επιχειρήσεις σε συνεννόηση και με το τραπεζικό τομέα να απαλλάσσονται από ένα μέρος των δανειακών τους υποχρεώσεων. «Αυτό που επιδιώκουμε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι να βοηθηθούν και οι συνεπείς με τα δάνειά τους επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με την μορφή της επιδότησης του επιτοκίου τους ώστε όπως είπε « και «ανάσα» να πάρουν και σε ανταγωνιστικότητα να κερδίσουν», είπε, προσθέτοντας πως υπάρχει σχεδιασμός για την μετατροπή του ΤΕΜΠΕ σε τράπεζα ειδικού σκοπού, όπου θα μπορεί να παρέχει δάνεια στήριξης και ανάπτυξης χωρίς επιτόκιο.

By