Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Γιαν Κουμ: Ο ουκρανός κροίσος του WhatsApp

Την ώρα που η χώρα του θρηνούσε τουλάχιστον 82 νεκρούς, διερχόμενη τη χειρότερη κρίση στη νεότερη Ιστορία της, εκείνος γινόταν πλουσιότερος κατά 19 δισ. δολάρια.

1Ο 38χρονος Ουκρανός, δημιουργός του WhatsApp, της εφαρμογής – φαινόμενο για κινητά τηλέφωνα που αγοράστηκε από το facebook την περασμένη εβδομάδα, ήταν το κεντρικό πρόσωπο της έκθεσης τεχνολογίας Mobile World Congress που ολοκληρώθηκε χθες στη Βαρκελώνη.

Την περασμένη Δευτέρα γιόρτασε τα γενέθλιά του ανοίγοντας τα δώρα των φίλων του. Το καλύτερο δώρο, όμως, το είχε πάρει πέντε ημέρες νωρίτερα. Και τι δώρο: 19 δισ. δολάρια!Αυτό το αστρονομικό ποσό, το μεγαλύτερο που έχει καταβληθεί ποτέ για εξαγορά επιχείρησης στον κλάδο του Διαδικτύου, έκανε τον 38χρονο Γιαν Κουμ δισεκατομμυριούχο κυριολεκτικά εν μια νυκτί.

Είναι το ίδιο πρόσωπο που, στα 16 του χρόνια, εγκατέλειψε την πρώην Σοβιετική Ενωση με τη μητέρα του αναζητώντας μια καλύτερη τύχη στην Αμερική.

Είναι αυτός που για ένα μεγάλο διάστημα κυριολεκτικά δεν είχε να φάει και συντηρούνταν από το κράτος.

Και είναι εκείνος που έβγαλε τη γλώσσα σε κολοσσούς της τεχνολογίας όπως η Yahoo! και η Google, κατηγορώντας τους ότι το μόνο που κάνουν είναι να θησαυρίζουν πουλώντας τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών – «εσύ, ο χρήστης, είσαι το προϊόν» έχει δηλώσει.

Η μοίρα, όμως, παίζει παράξενα παιχνίδια. Από τις 19 Φεβρουαρίου η εταιρεία του Κουμ ανήκει σε έναν από αυτούς τους κολοσσούς: το facebook.

Από την ΕΣΣΔ, στα δισ. Ο ουκρανός συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του WhatsApp μετατράπηκε πριν από εννέα ημέρες σε σύμβολο των απανταχού μεταναστών: «Aφού το κατάφερε αυτός, μπορούμε κι εμείς».

Τι ακριβώς κατάφερε; Δημιούργησε, μαζί με τον 42χρονο συνέταιρό του Μπράιαν Ακτον, τη δημοφιλέστερη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων για κινητά τηλέφωνα στον κόσμο.Το πιθανότερο είναι να είστε κι εσείς ένας από τους 465 εκατ. ανθρώπους που έχουν εγκαταστήσει το WhatsApp στο smartphone τους. Κι αν δεν είστε, σίγουρα το έχει κάνει κάποιο πρόσωπο από το οικογενειακό ή το φιλικό σας περιβάλλον. Ποιος δεν θέλει να στέλνει δωρεάν γραπτά μηνύματα, ηχητικά αρχεία και φωτογραφίες;

Το WhatsApp προκαλεί πονοκεφάλους στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας: μόλις με 0,89 ευρώ τον χρόνο (και μάλιστα εντελώς δωρεάν τους πρώτους 12 μήνες), η εφαρμογή επιτρέπει σε όσους την έχουν εγκαταστήσει να επικοινωνούν χωρίς καμία επιπλέον χρέωση με οποιονδήποτε, οπουδήποτε στον πλανήτη.

Μάλιστα, από τον προσεχή Απρίλιο θα προσφέρει και δωρεάν τηλεφωνικές κλήσεις, όπως ανακοίνωσε ο Κουμ στην έκθεση κινητής τηλεφωνίας Mobile World Congress στη Βαρκελώνη.

Δεν είναι να απορεί κανείς γιατί καθημερινά ανταλλάσσονται 19 δισ. μηνύματα μέσω του WhatsApp, ούτε γιατί οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι έχασαν 32 δισ. δολάρια σε έσοδα το 2013, μόνο και μόνο επειδή οι συνδρομητές σταμάτησαν να στέλνουν SMS και… το έριξαν στις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων όπως το WhatsApp.

Ο ρωσόφωνος Κουμ γεννήθηκε σε ένα χωριό κοντά στο Κίεβο και μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες όταν ήταν έφηβος, λίγο μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης.Μεγάλωσε σε ένα σπίτι χωρίς ζεστό νερό, με τους γονείς του να μιλούν σπάνια στο τηλέφωνο «φοβούμενοι ότι η κυβέρνηση είχε βάλει κοριούς», όπως θυμάται ο ίδιος.

Παραδόξως, αυτό το βίωμα στάθηκε αφορμή για τη δημιουργία του WhatsApp, της εφαρμογής που έκανε τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ να βάλει το χέρι στην τσέπη και να βγάλει 19 δισ. δολάρια για να την αποκτήσει.

Μεγαλώνοντας σε μια κοινωνία «όπου οι τοίχοι είχαν αφτιά και τα πάντα παρακολουθούνταν και καρφώνονταν από χαφιέδες», ο Κουμ αποφάσισε να αναγάγει την προστασία των προσωπικών δεδομένων σε σκοπό της ζωής του.

Οταν μαζί με τον συνέταιρό του ίδρυσε το WhatsApp, ορκίστηκε ότι δεν θα παραβιάσει πότε την ιδιωτικότητα των χρηστών και δεν θα «μολύνει» την εφαρμογή με διαφημίσεις.

Πρόσφατα αντιτάχθηκε στις παρακολουθήσεις της NSA – «οι μυστικές υπηρεσίες δεν έχουν απολύτως καμία πρόσβαση στα μηνύματα των χρηστών μας» τονίζει με κάθε ευκαιρία – και άσκησε κριτική στα μεγαθήρια της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου του facebook.

«Οι άνθρωποι δεν πρέπει να μας συγχέουν με εταιρείες όπως η Yahoo! και το facebook, οι οποίες συλλέγουν τα δεδομένα σας και τα αποθηκεύουν στους σέρβερ τους. Εμείς θέλουμε να ξέρουμε όσο το δυνατόν λιγότερα για εσάς. Δεν ξέρουμε ούτε το όνομά σας ούτε το φύλο σας» δήλωσε πρόσφατα.

Δεν τον ήθελε το facebook! Φθάνοντας στις ΗΠΑ το 1992, ο Κουμ εγκαταστάθηκε στο Μάουντεν Βιου της Καλιφόρνιας, εκεί που έχει την έδρα της η Google, η οποία πριν από λίγες εβδομάδες επιχείρησε ανεπιτυχώς να εξαγοράσει το WhatsApp προσφέροντας 10 δισ. δολάρια (η ίδια, πάντως, δεν το επιβεβαιώνει επισήμως).Για να τα βγάλουν πέρα, η μητέρα του – η οποία πέθανε το 2000 χτυπημένη από καρκίνο – εργαζόταν ως μπέιμπι σίτερ, ενώ ο ίδιος δούλευε ως καθαριστής σε σουπερμάρκετ.

Στα 18 του δείχνει για πρώτη φορά ενδιαφέρον για τους υπολογιστές. Γράφεται στο πανεπιστήμιο – το οποίο δεν τελειώνει ποτέ – και ταυτόχρονα αρχίζει να δουλεύει στην Ernst & Young ως ειδικός σε θέματα ασφαλείας.

Το 1997 προσλαμβάνεται ως μηχανικός στη Yahoo! και γνωρίζεται με τον Μπράιαν Ακτον. Τον Σεπτέμβριο του 2007 ο Κουμ και ο Ακτον παραιτούνται από τον τεχνολογικό γίγαντα και αποφασίζουν να ταξιδέψουν μαζί στη Λατινική Αμερική. Το 2009, αφού αμφότεροι είχαν κάνει αιτήσεις πρόσληψης στο facebook οι οποίες απορρίφθηκαν(!), ιδρύουν το WhatsApp.

Δύο χρόνια αργότερα, η εφαρμογή γίνεται μία από τις 20 δημοφιλέστερες στον κόσμο. Ηταν τότε που το επιχειρηματικό ζεύγος έλαβε χρηματοδότηση ύψους 8 εκατ. δολαρίων από τον επενδυτικό όμιλο Sequoia Capital, γεγονός που του επέτρεψε να αναπτύξει περαιτέρω την εφαρμογή, φθάνοντας στο χρυσό ντιλ με το facebook.Τι να σκεφτόταν ο Μαρκ Ζάκερμπερκ την ώρα που αγόραζε έναντι μυθικού τιμήματος το προϊόν δύο ανθρώπων που είχε αρνηθεί να κάνει υπαλλήλους του; Και τι άραγε σκεφτόταν ο ίδιος ο Κουμ όταν αποφάσιζε να μεταβιβάσει την εταιρεία του στο κοινωνικό δίκτυο που, κατά τον ίδιο, πουλάει τα δεδομένα των χρηστών του στους διαφημιστές;

Οταν ο 38χρονος Ουκρανός υπέγραψε τα χαρτιά της εξαγοράς (μέσα στο κτίριο όπου κάποτε η μητέρα του περίμενε υπομονετικά στην ουρά για να πάρει δελτία τροφίμων), έβαλε στον προσωπικό του λογαριασμό περισσότερα από 6,8 δισ. δολάρια. Ο Ακτον πήρε περίπου 3 δισ., ενώ οι μόλις 55 εργαζόμενοι της εταιρείας μοιράστηκαν ένα αμύθητο γι” αυτούς ποσό.Αν οικτίρετε τον εαυτό σας επειδή δεν δουλεύετε για το WhatsApp, ποτέ δεν είναι αργά: η εφαρμογή ανακοίνωσε ότι ψάχνει για μεταφραστές σε 28 γλώσσες, μεταξύ αυτών και τα ελληνικά!

ΕΙΠΕ
Το κόστος και η απόσταση δεν πρέπει να εμποδίζουν τους ανθρώπους να επικοινωνούν με τα πρόσωπα που αγαπάνε. Δεν θα ησυχάσω έως ότου όλοι, όπου κι αν βρίσκονται, αποκτήσουν αυτή τη δυνατότητα.
ΕΙΠΑΝ ΓΙ” ΑΥΤΌΝ
Το όραμα του Γιαν είναι να ενώσει δισεκατομμύρια ανθρώπους. Εχει φτιάξει την πιο συναρπαστική εφαρμογή για κινητά που είδαμε ποτέ.
Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ιδρυτής του facebook

πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

By