Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Γιατί ίπταται το Χρηματιστήριο

Οι προϋποθέσεις του «ραντεβού» του Γενικού Δείκτη με τις 1.150 μονάδες

Του Αντώνη Τάντουλου

stocksupΌταν ένα μια χρηματιστηριακή αγορά γυρίζει τόσο προκλητικά την πλάτη στην εξαιρετικά νευρική τάση που επικρατεί στις μεγαλύτερες μετοχών του κόσμου και επιδίδεται σε ένα εντυπωσιακό ράλι όπως το σημερινό, τότε δυο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν:

Ή οι επενδυτές τρελαθήκαν και αρνούνται να συνειδητοποιούν την πραγματικότητα, ή θεωρούν πως οι συνθήκες και τα δεδομένα που διαμορφώνονται γύρω από την αγορά των Αθηνών είναι τέτοιου ειδικού βάρους που ξεπερνούν τις όποιες ανησυχίες.

Το σίγουρο πάντως είναι πως το ριμπάουντ των ελληνικών μετοχών έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό και με την παράμετρο της «πολίτικης αστάθειας», η οποία και χάνει ραγδαία έδαφος στην συνείδηση των επαγγελματιών του χώρου μετά τις τελευταίες εξελίξεις με την Χρυσή Αυγή.

Με άλλα λόγια, συμβαίνει το ακριβός αντίθετο σε σχέση με την συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης, όπου στην είδηση της απελευθέρωσης τριών εκ των κατηγορουμένων βουλευτών, οι επενδυτές προχώρησαν σε αθρόες ρευστοποιήσεις χωρίς καν να περιμένουν να αποκρυσταλλωθεί η κατάσταση.

Ωστόσο, όλα τα παραπάνω αποτελούν μια «παρένθεση» στην προηγούμενη ανοδική τάση που είχε διαμορφωθεί στο ΧΑ και ανεκόπη πάνω από τρεις φορές τις τελευταίες εβδομάδες για διαφορετικούς κάθε φορά λόγους, συμπεριλαμβανομένου πάντα και του ενδεχόμενου πολίτικου αδιεξόδου.

Διότι για να ανέβουν οι μετοχές έκτος από πολιτική σταθερότητα απαιτούνται και σημαντικά κεφάλαια όπως και ανεπτυγμένο κερδοσκοπικό ένστικτο, χαρακτηριστικά που όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές ως τώρα στα σχετικά ρεπορτάζ, διαθέτουν τα διεθνή επενδυτικά χαρτοφυλάκια, ή αλλιώς hedge funds, ή αλλιώς τα «πιράνχας» των αγορών.

Με την παράλληλη επισήμανση πως οι επαγγελματίες παίκτες δεν λαμβάνουν υπόψη τους το τι συμβαίνει στην πραγματική οικονομία μια χώρας αλλά το τι εκτιμούν οι ισχυροί «opinion makers» των αγορών, όπως η Goldman Sachs, η JP Morgan, η Citi, η S&P και η Moody’s, που όντος έχουν μιλήσει με καλά λόγια και για την πορεία της Ελλάδος και για τις κρυφές ευκαιρίες που υπάρχουν.

Ενώ σημαντικό ρόλο στην άνοδο των μετοχών παίζει και η επικείμενη εισρέει κεφαλαίων ένεκα της αναθεώρησης των εδίκτων της Morgan Stanley που θα συμβία μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου και που σύμφωνα με την άποψη της Citi θα μεταφραστή σε νέες εισροές κεφαλαίων στις μετοχές, άνω των 2 δισ. ευρώ σε ένα βάθος χρόνου διετίας.

Όσον αφορά τέλος την τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη για να επιτευχθεί το «ραντεβού» με τις 1.150 μονάδες θα ρέπει προηγουμένως να διασπαστούν τα σημεία των 1.063 και μετά των 1.080 μονάδων, εγχείρημα που δεν φαίνεται και τόσο δύσκολο να επιτευχθεί.

Αν και με τα χρηματιστήρια ποτέ δεν μπορείς να κοιμάσαι ήσυχος…

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By