Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Γιατί η άνοδος του ευρώ «τρομάζει» την Ευρωζώνη

Σε νευρικό ρυθμό  τα διεθνή χρηματιστήρια, με τις κεντρικές τράπεζες στο επίκεντρο

iqchLOU.Kj6g

Του Αλέξανδρου Βέλμαχου

Η νέα ισχυρή άνοδος που σημείωσε το ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου -ενισχύθηκε στα 1,37 δολάρια,  σε υψηλό έξι εβδομάδων- έχει σημάνει μίνι συναγερμό για την οικονομία της Ευρωζώνης.  Το φαινομενικά -και μόνο- περίεργο γεγονός εξηγείται από το φόβο του περιορισμού των εξαγωγών, που επέρχεται όταν ένα νόμισμα ανεβαίνει πολύ έναντι κάποιου άλλου. Αυτή την ανησυχία του εξέφρασε και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο CNBC μετά από τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Σημειώνεται ότι η χώρα που δε φαίνεται να επηρεάζεται από την κρίση που ταλανίζει τις χώρες του ευρώ είναι η Γερμανία, και ο βασικός λόγος είναι η πολύ καλή πορεία των εξαγωγών που έχει, κυρίως σε άλλες χώρες της νομισματικής ένωσης. Επομένως, είναι λογικό για το Βερολίνο να προβληματίζεται ιδιαίτερα από ενδεχόμενη υποχώρηση των εξαγωγών, που είναι ολοένα και πιο πιθανή αν το ευρώ συνεχίσει να ανεβαίνει έναντι του δολαρίου.

Πηγαίνοντας προς Φρανκφούρτη μεριά, οι αναλυτές δεν αναμένουν κάποια ιδιαίτερα νέα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που δε φαίνεται διατεθειμένη να αλλάξει τη νομισματική πολιτικής της. Στην τελευταία συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, είχε τονίσει ότι δεν τίθεται ενδεχόμενο για αρνητικά επιτόκια καταθέσεων από την τράπεζα, ζήτημα για το οποίο είχε δεχθεί έντονες πιέσεις από τους δημοσιογράφους. Πολλά μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ έχουν δηλώσει τις τελευταίες μέρες ότι η τράπεζα θα κάνει «ότι χρειάζεται» για να κρατήσει ισχυρό το ευρώ την Ευρωζώνη.

Μιλώντας για κεντρικές τράπεζες, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στην τελευταία συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της ομοσπονδιακής τράπεζας για το 2013 που είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη εβδομάδα. Κυρίαρχο για μια ακόμα φορά στην  ατζέντα της ημέρας -τί άλλο;- το διαβόητο tapering. Το κλίμα στη Wall Street είναι νευρικό, με τους αμερικανικούς δείκτες να έχουν μεικτή εικόνα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By