Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Γιατί οι Ρώσοι έκαναν πίσω στην αγορά της ΔΕΠΑ

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος το απέδωσε στα προβλήματα της εταιρείας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού

Της “Ολγας Παναγιωτίδου

gazprom-millerΣτα προβλήματα που είχε η Gazprom με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, απέδωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Α. Παπαγεωργίου την απόσυρσή της από τον διαγωνισμό για την διοίκηση της ΔΕΠΑ, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς ότι η εξέλιξη αυτή οφείλεται στις ανεξόφλητες υποχρεώσεις που υπάρχουν προς τη ΔΕΠΑ, καθώς οι υποψήφιοι –όπως είπε- ήταν ενήμεροι για όλα τα δεδομένα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος ενημερώνοντας από κοινού με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ Α.Ε., κ. Γεώργιο Παπαρσένο την επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής σχετικά με τη σύναψη συμβάσεως που αφορά το διεθνή ανοικτό διαγωνισμό για την προμήθεια φυσικού αερίου εξισορρόπησης, ανέφερε πως αυτές ήταν οι πληροφορίες που έλαβε η κυβέρνηση.

«Η Gazprom είναι δεδομένο ότι έχει θέματα ανοικτά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, όταν μια εταιρεία έχει τέτοια σύνδεση και δημιουργεί τόσο μεγάλο εύρος εξάρτησης ως προς την προμήθεια πρώτης ύλης οφείλει να εναρμονίζεται στους κανόνες της ΕΕ», σημείωσε ο Α. Παπαγεωργίου και πρόσθεσε: «Αν αυτό έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην καταληκτική απόφαση της Gazprom να μην συμμετάσχει καθόλου, δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε. Εμείς όμως, αμέσως μετά την απόφαση της μη συμμετοχής λάβαμε τέτοιες πληροφορίες». Διευκρίνισε πάντως, πως εφόσον το επιθυμεί θα μπορέσει να συμμετάσχει και πάλι στο νέο διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί.

Αναφερόμενος στη νέα βελτιωμένη προσφορά που κατέθεσε η Socar για την εξαγορά του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ, εξέφρασε τη ικανοποίησή του, χαρακτηρίζοντας «εξαιρετική εξέλιξη» τη συμφωνία με την εταιρία του Αζερμπαϊτζάν. Όπως είπε, σήμερα έφτασε η επίσημη επιστολή των Αζέρων προς το ΤΑΙΠΕΔ κι αυτό που απομένει είναι να εγκριθεί από το ΔΣ του Ταμείου, στη συνέχεια να προωθηθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο και αμέσως μετά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

«Η εξαγορά του ΔΕΣΦΑ από τη Socar αυξάνει τις πιθανότητες επιλογής του αγωγού TAP για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, έναντι του ανταγωνιστικού Nabucco», τόνισε και εκτίμησε πως μετά από αυτές τις εξελίξεις θα δημιουργηθούν άλλου είδους συνέργειες, καθώς η υπόθεση αποκτά πιο διεθνή χαρακτήρα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By