Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Γιατί ο Κωνσταντόπουλος στηρίζει πάλι Τσίπρα

Η πρόσφατη εμφάνιση του Ν. Κωνσταντόπουλου στο πλευρό του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι ανέλαβε ένα κεντρικό πολιτικό ρόλο που αφορά τους πολιτικούς και πολιτειακούς θεσμούς.

 

Του Κώστα Πουλακίδα

«Εγώ δεν θα γίνω Δαμανάκη» είχε δηλώσει ο Νίκος Κωνσταντόπουλος λίγο μήνες tsipras_viomet 2μετά την παραίτησή του από πρόεδρος του ΣΥΝ. Τότε ουσιαστικά υποδήλωνε δημόσια την πρόθεσή του να μην εμπλακεί στα εσωκομματικά του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ και να μην επιχειρήσει να ελέγξει την πολιτική πορεία του κόμματος – πειρασμό που όλοι οι προηγούμενοι ηγέτες του χώρου (από τον Κύρκο μέχρι τη Δαμανάκη) δεν είχαν αποφύγει…

Όμως η πρόσφατη εμφάνιση του Ν. Κωνσταντόπουλου στο πλευρό του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του κόμματος για την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος, δεν υποδηλώνει μόνο την πρόθεσή του να μην εμπλακεί στα εσωκομματικά – από μία άποψη την αναιρεί κιόλας. Ο Ν. Κωνσταντόπουλος ανέλαβε να συντονίσει τις προτάσεις και τις σκέψεις πάνω από 30 σημαντικών διανοουμένων (καθηγητών πανεπιστημίου, νομικών, επιστημόνων κ.α.) για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Είναι προφανές ότι ανέλαβε ένα κεντρικό πολιτικό ρόλο που αφορά τους πολιτικούς και πολιτειακούς θεσμούς.

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος εκτιμά ότι ο Αλ. Τσίπρας με την πρωτοβουλία του επαναπροσδιορίζει τον ρόλο των διανοουμένων την περίοδο της κρίσης (ένα θέμα που ο ίδιος είχε ανοίξει πολλές φορές όταν ήταν πρόεδρος του ΣΥΝ επικρίνοντας την σιωπή των «οργανικών» διανοουμένων απέναντι στα φαινόμενα σήψης και διαφθοράς). Ταυτόχρονα εκτιμά ότι έτσι επαναπροσδιορίζονται και οι σχέσεις του πνευματικού κόσμου και της κοινωνίας που έχουν διαταραχθεί τις τελευταίες δεκαετίες

Ωστόσο υπάρχουν και τα άμεσα πολιτικά συμπεράσματα από την «συνύπαρξη» Τσίπρα – Κωνσαντόπουλου. Ο τελευταίος στηρίζει μία εξωστρεφή πρωτοβουλία του κόμματος, κάτι που είχε προτείνει πριν από ένα χρόνο στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σε δημόσια εκδήλωση. Παράλληλα στηρίζει και προσωπικά τον Αλ. Τσίπρα, με τον οποίο, όπως λέει, συνεργάσθηκε αρμονικά, όταν ο ένας ήταν πρόεδρος του ΣΥΝ και ο άλλος ήταν πρόεδρος της Νεολαίας του ΣΥΝ, είτε συμφωνούσαν είτε διαφωνούσαν.

By