Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Γιατί παραιτήθηκε ο Μιχάλης Σαρρής;

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, θέλησε να διευκολύνει το έργο της Ερευνητικής Επιτροπής, καθώς ήταν πρόεδρος της Λαϊκής.

sarris kyprosΜετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου με την Τρόικα και τη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής δήλωσε ότι υπέβαλε την παραίτηση του στον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Ανέφερε ότι ολοκλήρωσε την εργασία του αναφορικά με την συμφωνία για το μνημόνιο και πρόσθεσε ότι ένας ακόμη λόγος της παραίτησης του «είναι για να διευκολύνει το έργο της Ερευνητικής Επιτροπής, η οποία θα ερευνήσει δραστηριότητες και της περιόδου, κατά την οποία ο ίδιος διετέλεσε πρόεδρος της Λαϊκής Τράπεζας». Ο Μ. Σαρρής ήταν πρόεδρος της Λαϊκής από Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο του 2012.

Εξ άλλου, το Σεπτέμβριο του 2005 διορίστηκε από τον τότε πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο Υπουργός Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, αξίωμα στο οποίο υπηρέτησε μέχρι το Μάρτιο του 2008. Κατά τη διάρκεια της υπουργικής του θητείας, η Κύπρος εισήγαγε με επιτυχία το ευρώ ως εθνικό της νόμισμα.

Τις ευχαριστίες του στον κ. Σαρρή εξέφρασε με γραπτή δήλωση ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος τόνισε ότι «η πράξη του αποδεικνύει πολιτική ευθιξία». Επίσης , επεσήμανε την «άψογη συνεργασία» που είχε με τον παραιτηθέντα υπουργό.

«Οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν σήμερα, με σημαντικές επιτυχίες στους επιδιωκόμενους στόχους», αναφέρει ο κ. Αναστασιάδης και προσθέτει ότι «ιδιαίτερα εκτιμά και θέλει να εξάρει την πράξη παραίτησης του κ. Σαρρή και το υψηλό πολιτικό ήθος που επέδειξε».

«Η απόφαση του κ. Σαρρή να υποβάλει την παραίτηση του, για λόγους πολιτικής ευθιξίας, προκειμένου να διευκολύνει το έργο της Ερευνητικής Επιτροπής, αποτελεί φαινόμενο μιας νέας νοοτροπίας στα δρώμενα της κυπριακής πολιτικής ζωής», καταλήγει στην γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος.

Όπως ανακοινώθηκε, τον κ. Σαρρή θα διαδεχθεί ο υπουργός Εργασίας Χάρης Γεωργιάδης, η δε γενική διευθύντρια του υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Ζέτα Αιμιλιανίδου θα αναλάβει το Υπουργείο Εργασίας.

ΑΜΠΕ

By