Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Γιατί συνελήφθη ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Plaza

Παραδόθηκε στην αστυνομία της Ινδίας ο πάμπλουτος ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου New York Plaza και ιδιοκτήτης της εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Sahara India Pariwar

1Mετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης εναντίον του από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας επειδή δεν κατάφερε να επιστρέψει 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια στους καταθέτες.

Το ένταλμα σύλληψης εναντίον του 65χρονου Subrata Roy εκδόθηκε επειδή εκείνος αγνόησε τις κλήσεις και δεν παραβρέθηκε σε δικάσιμο, που είχε οριστε για τις 26 Φεβρουαρίου. Ο ίδιος επικαλέστηκε ως δικαιολογία για την απουσία του ότι βρισκόταν στο πλευρό της άρρωστης μητέρας του.

Ο Roy, ο οποίος άρχισε να δραστηριοποιείται το 1978, πουλώντας από πόρτα σε πόρτα χρηματοοικονομικά προϊόντα σε πολύ χαμηλή τιμή, προσπαθεί να πείσει το ανώτατο δικαστήριο ότι η Sahara έχει συμμορφωθεί με την εντολή να επιστρέψει 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια στους καταθέτες. Η ινδική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEBI) κήρυξε πτώχευση σε δύο εταιρείες του επειδή πούλησαν μετατρέψιμες ομολογίες χωρίς πιστοποίηση.

Ο Subrata Roy αποτελεί μέρος της σκιώδους τραπεζικής βιομηχανίας, ύψους 670 δισ. δολ., της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Ο ίδιος υποστηρίζει πάντως ότι τα 31.675 κιβώτια με έγγραφα, που έστειλε με 18 φορτηγά στη SEBI, αποδεικνύουν ότι έχει ξεπληρώσει το χρέος του. Οι συνήγοροι της SEBI κάνουν λόγο για ασάφειες και κενά.

Τα τελευταία 35 χρόνια, ο Roy έχει κτίσει μία αυτοκρατορία, η αξία της οποίας ανερχόταν στα 11 δισ. δολ. στα τέλη του 2012, συγκεντρώνοντας ακόμη και μικροποσά της τάξης των 32 σεντς από ιδιοκτήτες πλυντηρίων έως και κατόχους βουλκανιζατέρ.

Ο Sahara έχει στην ιδιοκτησία του πολυτελέστατα ακίνητα, όπως το ξενοδοχείο Plaza στη Νέα Υόρκη, και το Grosvenor House στο Λονδίνο, καθώς και άλλες 120 εταιρείες, στις οποίες περιλαμβάνονται τηλεοπτικοί σταθμοί, νοσοκομείο, γαλακτοβιομηχανία, καταστήματα λιανικής, καθώς και μεγάλο πακέτο μετοχών στη μοναδική ομάδα της Ινδίας που συμμετέχει στη Φόρμουλα 1. Διαθέτει επίσης εκτάσεις γης 36.000 στρεμμάτων, μέγεθος ανάλογο με αυτό του Λιχτενστάιν.

By