Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Γιατσενιούκ: Ρωσικό σχέδιο αποσκοπεί στην καταστροφή της Ουκρανίας

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας βλέπει την παρουσία της Μόσχας πίσω από την τραγωδία στην Οδησσό

Yatsenyuk one of Ukraine's opposition leaders speaks during an interview with Reuters in Kiev

Τα βίαια επεισόδια στην Οδησσό που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 40 και πλέον ανθρώπων αποτελούν μέρος «ενός ρωσικού σχεδίου με στόχο την καταστροφή της Ουκρανίας» δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Αρσένι Γιατσενιούκ.

«Αυτό που συνέβη στην Οδησσό αποτελεί μέρος ενός σχεδίου της Ομοσπονδίας της Ρωσίας με στόχο την καταστροφή της Ουκρανίας και του Κράτους της» επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στην Οδησσό στο πλαίσιο των συναντήσεων που είχε με εκπροσώπους των τοπικών αρχών και τοπικής κοινωνίας.

«Η Ρωσία έστειλε κάποιους εδώ για να προκαλέσουν το χάος όμως η χώρα πρέπει να ενωθεί και να συμφιλιωθεί για να μη δώσει στους τρομοκράτες που στηρίζει η Μόσχα την ευκαιρία να διχάσουν το λαό μας» συνέχισε ο ίδιος.

«Ο στόχος της Ρωσίας είναι να επαναλάβει στην Οδησσό ό,τι συνέβη στα Ανατολικά» προσέθεσε ο ίδιος. «Πρόκειται για ένα σχέδιο που έχουν χρηματοδοτήσει και οργανώσει επαγγελματίες που έχουν χειραγωγήσει απλούς πολίτες, όμως η ενότητά μας θα είναι η καλύτερη απάντηση σε αυτούς τους τρομοκράτες».

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι μετά τα γεγονότα της 2ας Μαΐου όλοι οι ανώτεροι αξιωματικοί της αστυνομίας της πόλης απομακρύνθηκαν και θα αντικατασταθούν καθώς απέτυχαν στο έργο τους.

People wait to be rescued on upper storeys at the trade union building in Odessa

Εάν είχαν κάνει τη δουλειά τους, υποστήριξε, (τα σχέδια) «αυτών των τρομοκρατικών οργανώσεων θα είχαν αποτραπεί».

Φορώντας μαύρο κοστούμι και γραβάτα, ως ένδειξη πένθους, ο Αρσένι Γιατσενιούκ εξέφρασε «τα συλληπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων αυτής της φρικτής τραγωδίας» και διαβεβαίωσε ότι «η Δικαιοσύνη θα ξεκινήσει έρευνες για να εξακριβώσει ποιος δεν έκανε το καθήκον του».

Παράλληλα απέρριψε τις κατηγορίες της Ρωσίας ότι η κυβέρνησή του προκαλεί αιματοκύλισμα στην ανατολική Ουκρανία με την επιχείρηση που πραγματοποιεί με στόχο να αποκαταστήσει την εξουσία του Κιέβου στις πόλεις που ελέγχουν οι αντάρτες.

«Η διαδικασία του διαλόγου έχει ξεκινήσει, μόνο που πνίγηκε από τον ήχο των πυροβολισμών των αυτόματων όπλων ρωσικής παραγωγής» υπογράμμισε.

Στην Οδησσό σήμερα επικρατεί ηρεμία. Οι πολίτες έχουν εναποθέσει λουλούδια έξω από το κτίριο των εργατικών συνδικάτων που κάηκε και τώρα το φυλάσσουν αστυνομικοί. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι φιλορώσοι ακτιβιστές καλούν σε μια συγκέντρωση στο «Πεδίο Κουλίκοβο» τη μεγάλη πλατεία που αποτέλεσε το επίκεντρο των συγκρούσεων της Παρασκευής, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Στο  μεταξύ, ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters μετέδωσε σήμερα ότι σημειώθηκαν πυροβολισμοί στο δρόμο μεταξύ των πόλεων Χάρκοβο και Ιζιούμ όπου οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν ένα σημείο ελέγχου.

By