Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Για απάτη με κάρτες ανανέωσης χρόνου ομιλίας προειδοποιεί η ΕΛ.ΑΣ

Περιστατικά εξαπάτησης ιδιοκτητών καταστημάτων και επιχειρήσεων

peripoliko-astunomia

Για περιστατικά εξαπάτησης ιδιοκτητών καταστημάτων και επιχειρήσεων, που διαθέτουν τερματικά μηχανήματα έκδοσης προπληρωμένων καρτών και καρτών ανανέωσης χρόνου ομιλίας, προειδοποιεί η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, άγνωστα άτομα τηλεφωνούν σε ιδιοκτήτες των καταστημάτων και δηλώνοντας ότι είναι τεχνικοί της εταιρείας, που έχει εγκαταστήσει τα μηχανήματα, τους πείθουν να εκδώσουν κάρτες, με το πρόσχημα ότι κάνουν έλεγχο για τη διακρίβωση της ορθής λειτουργίας των μηχανημάτων, ενώ τους διαβεβαιώνουν ότι στην συνέχεια οι κάρτες θα ακυρωθούν.

Οι ιδιοκτήτες αφού εκδώσουν τις κάρτες, αποκαλύπτουν τον μυστικό κωδικό αριθμό (pin) στους άγνωστους δράστες, οι οποίοι στη συνέχεια τις χρησιμοποιούν για προσωπικό οικονομικό όφελος. Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων διαπιστώνουν την απάτη μετά από τηλεφώνημα στην πραγματική διαχειρίστρια εταιρεία, καθώς οι παραπάνω κάρτες ουδέποτε ακυρώνονται.

Με αφορμή το συγκεκριμένο είδος απάτης, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους ιδιοκτήτες τέτοιων καταστημάτων να είναι προσεκτικοί στις περιπτώσεις έκδοσης προπληρωμένων καρτών και καρτών ανανέωσης χρόνου ομιλίας.

Πιο συγκεκριμένα συνιστάται:

  • Να διασταυρώνονται τα στοιχεία κάθε ενδεχόμενου υπαλλήλου ή τεχνικού της διαχειρίστριας εταιρείας.
  • Να μην εμπιστεύονται όσους ζητούν την αποκάλυψη του αριθμού (pin) τηλεφωνικά.
By