Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Για γενοκτονία στη Γάζα κάνει λόγο ο Ερντογάν

«Η ανθρωπότητα χάνεται στην Παλαιστίνη»

erdogan

«Απόπειρα συστηματικής γενοκτονίας» των Παλαιστινίων χαρακτήρισε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που είμαστε αντιμέτωποι με μια τέτοια κατάσταση. Από το 1948 κάθε μέρα, κάθε μήνα και κυρίως τον μήνα του ραμαζανιού παρακολουθούμε μια απόπειρα συστηματικής γενοκτονίας» από την πλευρά του Ισραήλ, υποστήριξε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια μιας συνάντησής του με μουσουλμάνους ηγέτες από διάφορες χώρες στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ερντογάν καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο «την αδράνεια» της διεθνούς κοινότητας απέναντι στον ισραηλινό βομβαρδισμό του παλαιστινιακού θύλακα.

«Η ανθρωπότητα χάνεται στην Παλαιστίνη», κατήγγειλε ο τούρκος πρωθυπουργός καλώντας εξάλλου τους μουσουλμάνους να κάνουν «την αυτοκριτική τους» όσον αφορά τις διαφορετικές θέσεις τους σχετικά με την κρίση στη Μέση Ανατολή.

«Ρωτώ τον μουσουλμανικό κόσμο: Εκτός από κάποιες χώρες, έως πότε θα σιωπάτε την ώρα που οι αδελφοί σας σφαγιάζονται;», διερωτήθηκε.

Από την έναρξη της σύγκρουσης στις 8 Ιουλίου, τουλάχιστον 213 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τον ισραηλινό βομβαρδισμό εναντίον της Γάζας.

Ο Ερντογάν, υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της 10ης Αυγούστου στην Τουρκία —θεωρείται το αδιαφιλονίκητο φαβορί σε αυτές—, κατηγόρησε την Τρίτη το Ισραήλ για «κρατική τρομοκρατία» και απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο εξομάλυνσης των σχέσεων της χώρας του με το εβραϊκό κράτους.

Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο πρώην συμμάχων έχουν επιδεινωθεί ραγδαία μετά τον θάνατο δέκα τούρκων ακτιβιστών που συμμετείχαν στον ανθρωπιστικό στολίσκο που προσπάθησε να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας το 2010.

By