Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Για «καλά νέα» στην ελληνική οικονομία, κάνουν λόγο γερμανικά ΜΜΕ

Eκτενή δημοσιεύματα για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και την μείωση της ανεργίας

greek_economy650

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό και η πρόβλεψη του ΙΟΒΕ για ανάπτυξη 0,6% και μείωση της ανεργίας στο 26% δημοσιεύονται σήμερα στον γερμανικό Τύπο, ενώ γίνεται λόγος για πρόοδο της Ελλάδας και «καλά νέα».

«Η υπερχρεωμένη Ελλάδα πέτυχε, σύμφωνα με τα λεγόμενα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, το 2013, ένα πλεόνασμα δισεκατομμυρίων στον κρατικό προϋπολογισμό. Ένα πρωτογενές πλεόνασμα -στον υπολογισμό του οποίου δεν περιλαμβάνεται το κόστος για την εξυπηρέτηση του χρέους- αποτελεί προϋπόθεση για νέες δανειακές βοήθειες των ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ. Προηγουμένως , το βάρος των τοκοχρεολυσίων κρατούσε τον προϋπολογισμό σε αρνητικό πρόσημο. Το σχέδιο των πιστωτών όμως, προέβλεπε πλεόνασμα της τάξεως του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ μόλις γι” αυτό το χρόνο» επισημαίνει το «Manager Magazine» και, αναφερόμενο στις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, κάνει λόγο για «κάπως πιο φωτεινές προβλέψεις» για την οικονομία.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και το περιοδικό «Focus», το οποίο στην ηλεκτρονική του έκδοση δημοσιεύει ρεπορτάζ με τίτλο «Ελληνικό δημοσιονομικό πλεόνασμα άνω του ενός δισεκατομμυρίου» και υπότιτλο «Η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια πέτυχε πάλι ένα πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, μεγαλύτερο του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ».

By