Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Για «κατάχρηση εμπιστοσύνης» παραπέμπεται ο Σαρκοζί

Copyright: Philippe Wojazer / Reuters
Copyright: Philippe Wojazer / Reuters

Επίσημα κατηγορείται για «κατάχρηση εμπιστοσύνης» στην υπόθεση «Μπετανκούρ» ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος μέσω του δικηγόρου του θα ασκήσει άμεσα προσφυγή κατά της απόφασης.

Η απόφαση του ανακριτή Ζαν Μισέλ Ζαντί ελήφθη στο Μπορντό της νοτιοδυτικής Γαλλίας, μετά την εξέταση στην οποία συμμετείχαν, τουλάχιστον τέσσερα μέλη του προσωπικού της δισεκατομμυριούχου Λιλιάν Μπετανκούρ, κληρονόμου της παγκόσμιας γιγαντιαίας εταιρείας καλλυντικών, L’Oreal.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, ο δικαστής ερωτά αν ο Νικολά Σαρκοζί έχει διαπράξει «κατάχρηση αδυναμίας» σε βάρος της πλουσιότερης γυναίκας στη Γαλλία, ζητώντας από αυτήν χρήματα, για να χρηματοδοτήσει την προεδρική του εκστρατεία το 2007. Σημειώνεται  ότι η εν λόγω κατηγορία επιφέρει τρία χρόνια φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο ύψους 375.000 ευρώ.

Η απόφαση αποτελεί πλήγμα για τον πρώην πρόεδρο καθώς ακόμα και αν έχει το τεκμήριο της αθωότητας, που ισχύει για κάθε κατηγορούμενο, το κατηγορητήριο επί της ουσίας υπονομεύει την πιθανή επιστροφή του στην πολιτική.

Ο Σαρκοζί είναι ο δεύτερος πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, μετά τον Ζακ Σιράκ, τον οποίο και διαδέχθηκε στην προεδρία, που έχει δικαστικές εκκρεμότητες  Ο Ζακ Σιράκ καταδικάστηκε το 2011 σε δύο χρόνια φυλάκιση με αναστολή, για την υπόθεση των πλαστών θέσεων εργασίας κατά τη δημαρχεία του.[space size=»30″]

By