Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Για μία θέση στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ

Ποιους θα στείλει στις Βρυξέλλες ο Σαμαράς και ποιους… σπίτι

The Council of the European Union

Οι «ζυμώσεις» για το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας έχουν ξεκινήσει για τα καλά στο γαλάζιο παρασκήνιο. Οι ευρωεκλογές του Μαϊου θα είναι σε κάθε περίπτωση καθοριστικές είτε συνδυαστούν με εθνικές εκλογές, είτε τελικά η κυβέρνηση δεν επιλέξει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Εάν κάποτε μία θέση στις Βρυξέλλες για πολλούς ισοδυναμούσε με εξορία, καθώς τα ποσοστά της Ν.Δ έχουν μειωθεί σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν και με τον ανταγωνισμό για μία θέση στον ελληνικό κοινοβουλευτικό ήλιο να δυσκολεύει, η Ευρώπη σήμερα φαντάζει για πολλά πολιτικά στελέχη ένα ασφαλές πολιτικό καταφύγιο– χώρια που πλέον το ενδιαφέρον για τις ευρωπαϊκές πολιτικές διεργασίες είναι αυξημένο λόγω της κρίσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του THEPAPER προχωρούν οι συζητήσεις για την τύχη των παλιών και την επιλογή νέων στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ:

Η επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της Ν.Δ στις προηγούμενες ευρωεκλογές, Μαριέττα Γιαννάκου θέλει να συνεχίσει στην Ευρώπη και δεν επιθυμεί να επιστρέψει στην Α Αθηνών. Όχι όμως αναγκαστικά σε θέση ευρωβουλευτή.

Σε πρόσφατη συνέντευξη της στην «Αυγή» είχε αφήσει να εννοηθεί πως ενδιαφέρεται για τη μία θέση επιτρόπου, που αναλογεί στην Ελλάδα, όταν γίνει η σχετική μοιρασιά μετά τις ευρωεκλογές. Από το Μαξίμου πάντως δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα θετικοί για την ώρα σε αυτό το αίτημα και πολύ λιγότερο στην επιθυμία της Ντόρας Μπακογιάννη για την ίδια θέση.

Ο καραμανλικός Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος διατηρεί καλές σχέσεις με το Μαξίμου, επιθυμεί να παραμείνει στην Ευρωβουλή καθώς άλλωστε λόγω και διπλωματικής θητείας γνωρίζει καλά τα ευρωπαϊκά θέματα, έχει όμως συζητηθεί και το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του στο υπόλοιπο Αττικής.

Στην Ευρώπη επιθυμεί να συνεχίσει η Ρόδη Κράτσα, η οποία έχει εστιάσει τις δραστηριότητες της στο ευρωμεσογειακό επίπεδο και στις επαφές με τον αραβικό κόσμο, όπου προωθεί τα συμφέροντα της ΕΕ και της Ελλάδας. Από το Μαξίμου της έχουν προτείνει να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή, όμως η ίδια θα προτιμούσε να παραμείνει στις Βρυξέλλες.

Ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Γιώργος Παπανικολάου φέρεται πιθανός υποψήφιος δήμαρχος Γλυφάδας, όπου εκτιμάται ότι έχει καλές πιθανότητες να κερδίσει το δήμο.

Σπίτι του θέλουν να στείλουν από το Μαξίμου τον προερχόμενο από το συνδικαλιστικό χώρο Κώστα Πουπάκη, ο οποίος το τελευταίο χρόνο έχει διαφοροποιηθεί σε μία σειρά από θέματα, κυρίως στον εργασιακό τομέα. Ο Γιάννης Τσουκαλάς έχει επίσης μπει στη «μαύρη λίστα» του Μεγάρου Μαξίμου από τον περασμένο Ιούνιο, όταν διαφοροποιήθηκε από το λουκέτο στην ΕΡΤ, γράφοντας στην προσωπική του ιστοσελίδα περί ευθανασίας και σκοπού, που δεν αγιάζει τα μέσα.

Ο Γιώργος Παπαστάμκος αναρρώνει ακόμη από τη σοβαρή περιπέτεια με την υγεία του τον περασμένο Μάρτιο, όταν είχε λιποθυμήσει μέσα στην αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου.

Για το ευρωψηφοδέλτιο συζητούνται όμως και πολλά νέα ονόματα, καθώς το ενδιαφέρον είναι μεγάλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αντώνης Σαμαράς σκέπτεται να «ανταμοίψει» δύο από τους πιο στενούς του συνεργάτες με μία θέση στην Ευρωβουλή: Τον σύμβουλο του για ευρωπαϊκά ζητήματα Σταύρο Παπασταύρου, ο οποίος είναι ένα από τα πρόσωπα του Μεγάρου Μαξίμου που έχει ρόλο σε όλες τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και παρόλο που το όνομα του ενεπλάκη στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, καθώς είναι  δικηγόρος του επιχειρηματία Σ. Μιονί, του λογαριασμού των 550 εκατομμυρίων ευρώ, θεωρείται από το Μαξίμου ότι δεν υπάρχει τίποτε μεμπτό σε βάρος του. Και τον προϊστάμενο του γραφείου του πρωθυπουργού για τον ψηφιακό σχεδιασμό, 35χρονο Δημήτρη Πτωχό, γόνο ισχυρής πολιτικά οικογένειας της Μεσσηνίας, καθώς είναι γιος του πρώην δημάρχου Μεσσήνης αείμνηστου Παύλου Πτωχού, με στενή προσωπική σχέση με τον κ.Σαμαρά.

Πληροφορίες φέρουν ως πιθανούς υποψηφίους για την επόμενη Ευρωβουλή τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα εφόσον τελικά δεν κατέλθει στις αυτοδιοικητικές, ενδεχομένως και ως ένα εύσχημο τρόπο απομάκρυνσης του μετά την κόντρα του με το ΠΑΣΟΚ, την εκπρόσωπο τύπου της Ν.Δ και άνθρωπο με ισχυρές διασυνδέσεις στο Μαξίμου Άννα- Μισέλ  Ασημακοπούλου και τη διευθύντρια του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κ.Καραμανλή και δημοσιογράφο Μαριάννα Πυργιώτη.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By