Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Για νίκη της Αριστεράς μιλά ο ιταλικός Τύπος

Για πρώτη φορά, η αριστερά κερδίζει με ουσιαστική διαφορά, με ποσοστό που θα της έδινε, θεωρητικά, την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Αθήνας. Δεν καταφέρνει, όμως, να αναγκάσει σε παραίτηση την κυβέρνηση

italiki-astunomia-mafia

H Eλλάδα επέλεξε να εμπιστευτεί την Αριστερά επισημαίνουν με εκτενή τους άρθρα οι μεγαλύτερες εφημερίδες της Ιταλίας αποτιμώντας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Ο ανταποκριτής της  εφημερίδας «La Repubblica» τονίζει ότι «η Ελλάδα, εξασθενημένη από την κρίση, φαλκιδευμένη από την ανεργία, χωρίς πλέον αυταπάτες και σχέδια, γαντζώνεται από ένα αποτέλεσμα που ισοδυναμεί με έναν φάρο μέσα στο σκοτάδι. Υπάρχει μια εναλλακτική».

Επίσης η εφημερίδα τονίζει ότι «το ΠΑΣΟΚ, με την νέα Ελιά, πετυχαίνει ένα σχεδόν απροσδόκητο αποτέλεσμα, το 8,1%» και, με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας «εξασφαλίζει μια οριακή πλειοψηφία που επιτρέπει να συνεχισθεί η διακυβέρνηση της χώρας».

Τόσο στη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στην αύξηση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής, αναφέρεται η «La Stampa». Όπως αναφέρει σε άρθρο της «για πρώτη φορά, η αριστερά κερδίζει με ουσιαστική διαφορά, με ποσοστό που θα της έδινε, θεωρητικά, την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Αθήνας. Δεν καταφέρνει, όμως, να αναγκάσει σε παραίτηση την κυβέρνηση» αναφέρει η εφημερίδα. Αναφερόμενη στην Χρυσή Αυγή η εφημερίδα υποστηρίζει ότι «παρά τις πρόσφατες δικαστικές εξελίξεις, με τις κατηγορίες σύστασης εγκληματικής συμμορίας κατά πολλών βουλευτών της, το φιλοναζιστικό κόμμα «Χρυσή Αυγή» κατάφερε να ξεπεράσει το 9%».

Από την πλευρά της η «Il Messazzero» αναφέρει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτη δύναμη στη χώρα, πέρα από κάθε δυνατή αμφιβολία». ενώ φιλοξενεί και δηλώσεις του επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλη Γλέζου ο οποίος επισημαίνει ότι  «στην Ευρώπη, θα συνεχίσουμε να θέτουμε με μεγάλη έμφαση το δίκαιο αίτημά μας για την καταβολή, στο ακέραιο, των γερμανικών αποζημιώσεων».

By