Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Για «ξέπλυμα» ρωσικού χρήματος στην Κύπρο γράφουν οι FT

Ανταπόκριση από τη Λευκωσία για το θέμα των καταγγελιών για ξέπλυμα βρώμικου ρωσικού χρήματος δημοσιεύουν οι Financial Times.

money5Η ανταποκρίτρια της εφημερίδας περιγράφει την εργασία μετανάστριας από την πρώην Σοβιετική Ένωση στη Λευκωσία που έχει πια λάβει την κυπριακή υπηκοότητα, η οποία «με τη βοήθεια αξιωματούχου τοπικής τράπεζας βοηθά ένα Ρώσο κυβερνητικό αξιωματούχο να καταθέτει χρήματα στην Κύπρο». Τα ποσά που φτάνουν σε άτακτα χρονικά διαστήματα πλησιάζουν το 1 εκατομμύριο δολάρια κάθε φορά.
Αναφέρεται ότι στο επίκεντρο των καταγγελιών κυρίως από τη Γερμανία βρίσκονται τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες που ελέγχονται από ρωσικές εταιρείες με έδρα την Κύπρο, ποσό που αναλογεί σχεδόν στο 1/3 των καταθέσεων στο νησί. Η διπλή διαδρομή του «ζεστού χρήματος» μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου έχει εγείρει υποψίες περί ξεπλύματος χρήματος και φοροδιαφυγής, προκαλώντας το αίτημα του ΔΝΤ για «κούρεμα» στις καταθέσεις, σχολιάζει η εφημερίδα.

Η επικεφαλής της ΜΟ.Κ.Α.Σ. Εύα Παπακυριακού δηλώνει ότι οι αρχές έχουν συμμορφωθεί πλήρως με τους διεθνείς κανονισμούς από την ένταξη στην ΕΕ το 2004. Παρατίθενται ωστόσο οι επιφυλάξεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το 2011 ήρθαν στην Κύπρο 119,7 δισεκατομμύρια δολάρια ρωσικών «επενδύσεων», ενώ την αντίθετη οδό ακολούθησαν 129,9 δισεκατομμύρια δολάρια το ίδιο έτος, σύμφωνα με στοιχεία από τον αμερικανικό οργανισμό GFI. Ο διευθυντής του οργανισμού υποστηρίζει ότι αυτή η κυκλική διαδρομή χρήματος αντανακλά την εξαγωγή παράνομου χρήματος από τη Ρωσία σε εταιρείες στην Κύπρο, που επιστρέφουν ως νομότυπες επενδύσεις. Κύπριος πολιτικός σχολιαστής δηλώνει ότι το σύστημα που ενθάρρυνε αυτού του είδους τις πρακτικές, το οποίο περιγράφει η εφημερίδα ως δίκτυο Ρώσων επιχειρηματιών, Κυπρίων δικηγόρων, λογιστών και γραφειοκρατών δεν έχει αλλάξει.

Αναφέρεται ότι οι ρωσικές εταιρείες κυριαρχούν συντριπτικά στον τομέα των οικονομικών υπηρεσιών στο νησί, που έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος στο 40% του ΑΕΠ από το 2008. Προστίθεται πάντως ότι καναδικές, ισραηλινές και βρετανικές εταιρείες άρχισαν να καταφθάνουν στο νησί μετά την υιοθέτηση της ντιρεκτίβας για το ξέπλυμα χρήματος, καθιστώντας την Κύπρο πιο αξιοσέβαστο επιχειρηματικό προορισμό.
Παρόλα αυτά, συνεχίζει η ανταπόκριση, στην Κύπρο συνεχίζονται πρακτικές που θεωρούνται απαράδεκτες αλλού στην Ευρώπη, όπως το άνοιγμα επιχείρησης και τραπεζικού λογαριασμού μέσω δικηγόρου, χωρίς προσωπική παρουσία στη χώρα.
Αναφέρεται ότι αν αυξηθεί ο φόρος για τις επιχειρήσεις στο 12,5% όπως συζητείται, ίσως οι ρωσικές εταιρείες αναζητήσουν φθηνότερους προορισμούς, όπως η Μάλτα ή η Λετονία που μειώνει τους φόρους ακριβώς για να προσελκύσει Ρώσους. Για την ώρα πάντως, καταλήγει η ανταποκρίτρια των Financial Times, δεν υπάρχουν ενδείξεις φυγής των Ρώσων από τη Λεμεσό. Τα δύο ακριβότερα ακίνητα στο συγκρότημα της νέας μαρίνας στην πόλη πωλήθηκαν έναντι 16 και 14 εκατομμυρίων ευρώ σε αγοραστές από τη Μόσχα. Δικηγόρος που ενεπλάκη στην πώληση δηλώνει πως «ό,τι και αν γίνει με την ΕΕ και το ΔΝΤ είμαι βέβαιος ότι η Κύπρος δεν θα χάσει την ελκυστικότητά της για τις ρωσικές επιχειρήσεις».

Πηγή: offsite.com.cy [space size=»30″]

By