Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Για την Ευρώπη και την… κεντροαριστερά

Η συνδιάσκεψη της «ΕΛΙΑΣ-Δημοκρατική Παράταξη» έγινε η αφορμή για το εσωκομματικό ξεκαθάρισμα στο ΠΑΣΟΚ, που θα γίνει σε δύο φάσεις. Η πρώτη θα διαρκέσει ως τις 25  Μαΐου και η δεύτερη- αναλόγως του αποτελέσματος- θα ξεκινήσει την επομένη των ευρωεκλογών…   

venizelos638_090314

Αντί για ενωτικό προσκλητήριο, τελικά η συνδιάσκεψη της «ΕΛΙΑΣ- Δημοκρατική Παράταξη» έγινε τελικά πεδίο νέων εσωκομματικών συγκρούσεων στο ΠΑΣΟΚ και η έναρξη μίας περιόδου νέων αναταράξεων στο δεύτερο κυβερνητικό εταίρο που δύσκολα θα αφήσει ανεπηρέαστη και τη δικομματική κυβέρνηση.

Το πρώτο εσωκομματικό ζήτημα είναι μέχρι που θα φτάσει η ρήξη ανάμεσα στον Γιώργο  Παπανδρέου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Όλες οι πληροφορίες του τελευταίου διαστήματος επιβεβαιώθηκαν, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ γύρισε την πλάτη στην ΕΛΙΑ, όπως το είχε κάνει λίγους μήνες νωρίτερα και με την πρωτοβουλία των «58».  Το έκανε με πολιτικές καταγγελίες περί καταστροφικής πορείας του ΠΑΣΟΚ, την οποία χρεώνει εξ΄ ολοκλήρου στην ηγεσία που τον διαδέχθηκε. Δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του και είναι ακόμα ερωτηματικό μέχρι που θα φτάσει ο Γ. Παπανδρέου και οι «παπανδρεϊκοί» εφόσον η ΕΛΙΑ , έστω και κλαδεμένη και «τσουρούτικη» όπως είναι, τελικά προχωρήσει.

Θα φτιάξει άλλο κόμμα; Θα επιχειρήσει να ανατρέψει τον Ευ. Βενιζέλο και να ξαναπάρει πίσω το ΠΑΣΟΚ, βάζοντας κάποιον άλλο ως μπροστινό; Οι συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου λένε διφορούμενα ότι «ο Γιώργος, δεν πρόκειται να κάνει κίνηση εναντίον του ΠΑΣΟΚ» όσοι όμως τον έχουν συναντήσει το τελευταίο διάστημα, λένε ότι σκέπτεται όλες τις κινήσεις που του προτείνονται,  και το πιο πιθανό είναι να περιμένει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για να σταθμίσει το επόμενο βήμα του. Το βέβαιο είναι ότι μετά την ένταση που είχε το τηλεφώνημα της περασμένης Παρασκευής ανάμεσα στον τέως και τον νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, είναι πολύ λίγοι εκείνοι που ποντάρουν στο ότι θα τα ξαναβρούν, έστω και για το θεαθήναι.

Στην άλλη πλευρά, ο Ευ. Βενιζέλος φέρεται να έχει λάβει τις αποφάσεις του. Αντιπαρατίθεται προσωπικά και σε υψηλούς τόνους με όσους εμποδίζουν το εγχείρημα της «ΕΛΙΑΣ – Δημοκρατική  Παράταξη», είτε κινείται εντός, είτε εκτός του ΠΑΣΟΚ. Από τον Γ. Παπανδρέου και τον Κώστα  Σκανδαλίδη που έκανε αίσθηση με την πρόβλεψή του ότι «το ΠΑΣΟΚ που ξέραμε , πέθανε», μέχρι τον Φώτη Κουβέλη, τους «58» (που τελικά διατήρησαν τις επιφυλάξεις τους) και το «Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη, που το χαρακτήρισε απαξιωτικά εκπομπή.

Από κοντά και στελέχη που μέχρι στιγμής δε σήκωναν το γάντι και λειτουργούσαν παραταξιακά, όπως – για παράδειγμα – ο Πάρις Κουκουλόπουλος. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε σήμερα, μιλώντας στον Real fm, σχολιάζοντας τις απουσίες του Γ. Παπανδρέου, των «παπανδρεϊκών» και του Θ. Πάγκαλου, από τη συνδιάσκεψη: «Έλειπαν κατ” αρχάς αυτοί που εμπνεύστηκαν το «λεφτά υπάρχουν». Έλειπαν αυτοί που προκάλεσαν λέγοντας ότι «όλοι μαζί τα φάγαμε». Και έλειπε επίσης και η μοιραία ομάδα που πήρε την καταστροφική για την παράταξη απόφαση, να πάμε μόνοι μας στο μνημόνιο και ν’ αφήσουμε το σημερινό Πρωθυπουργό να παριστάνει τον ανέμελο και αδιάφορο προτείνοντας συνταγές που δεν υπήρχαν. Άρα λοιπόν η παράταξη έφτασε εδώ που έφτασε γιατί την προσδιόρισαν κάποιες ιστορικές κινήσεις και φράσεις. Το «λεφτά υπάρχουν» και το «όλοι μαζί τα φάγαμε», μας ακολουθούν και σήμερα. Δε φτάσαμε εδώ τυχαία…». Σε χαμηλότερους τόνους, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, σημείωσε: «Οι μάχες κρίνονται από τους παρόντες και όχι από τους απόντες. Είναι κάτι το οποίο το έχει αποδείξει η ζωή και η Ιστορία«.

Στελέχη που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα υποστηρίζουν ότι  στο παρασκήνιο, εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις, ο κύβος του ξεκαθαρίσματος των εσωκομματικών λογαριασμών ήδη ερρίφθη. Ο ίδιος ο Ευ. Βενιζέλος δεν ασχολείται με σενάρια περί αποχώρησής του, όπως αυτό που τον θέλει να έχει συμφωνήσει με τον Α. Σαμαρά να μεταβαίνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ούτε τα επιβεβαιώνει, ούτε τα διαψεύδει. Αναμένει και εκείνος, όπως και οι αντίπαλοί του εντός και εκτός του ΠΑΣΟΚ, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών που όπως όλα δείχνουν όχι απλώς θα λειτουργήσει καταλυτικά, αλλά θα καθορίσει τα πράγματα στο ΠΑΣΟΚ και ευρύτερα στην Κεντροαριστερά. Το περίεργο είναι πως όλοι συμφωνούν ότι το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές θα δώσει (για άλλη μία φορά το τελευταίο διάστημα) μάχη επιβίωσης. Ο Γ. Παπανδρέου και οι «παπανδρεϊκοί» (Φ. Σαχινίδης, Θ. Μωραίτης. Φ. Πετσάλνικος κ.α) που διαφώνησαν ανοικτά με τη δημιουργία της ΕΛΙΑΣ – Δημοκρατική Παράταξη, λένε ότι στο συνεργατικό σχήμα το ΠΑΣΟΚ θα αυτοδιαλυθεί και θεωρούν ότι έπρεπε να τη δώσει τη μάχη αυτόνομα. Το ίδιο φαίνεται να επιθυμεί, όπως γράφει στο άρθρο του στα ΝΕΑ ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοίδης που επίσης διαφοροποιήθηκε από την ΕΛΙΑ, ενώ «θόλωσε» τα νερά και η απουσία της Φώφης Γεννηματά, από την αίθουσα του ΣΕΦ.

Οι εξελίξεις στο χώρο της κεντροαριστεράς ωστόσο δεν κινούνται μόνο εντός ή γύρω από το ΠΑΣΟΚ. Σήμερα ξεκινά επισήμως η προσπάθεια της «ΔΗΜΑΡ – Προοδευτική Συνεργασία» να φτιάξει το δικό της πόλο, τον Τρίτο Πόλο, κόντρα στις κινήσεις που κάνει το ΠΑΣΟΚ με τις συνεργαζόμενες πολιτικές κινήσεις. Μακριά από τις κινήσεις του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και των δορυφόρων τους έχει ήδη ξεκινήσει τη δική του πορεία το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, που όπως οτιδήποτε νέο και απροσδιόριστο σε μία περίοδο πλήρους σύγχυσης και ρευστότητας θα έχει τη δική του ευκαιρία καταγραφής στις ευρωεκλογές.

Όλα δείχνουν ότι αν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν και η διαφορά της 25ης Μαρτίου δεν είναι τέτοια που θα επιτρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει και να προκαλέσει πρόωρες εθνικές εκλογές, τότε το πρώτο θέμα το βράδυ της Κυριακής των ευρωεκλογών, θα είναι οι εξελίξεις στην κεντροαριστερά.

Γιάννης Καμπουράκης

(Visited 1 times, 1 visits today)