Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Για την υπόθεση του Βατοπεδίου αποφασίζει ο Άρειος Πάγος

Στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου συζητήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, η αναίρεση που έχει ασκηθεί κατά του βουλεύματος με το οποίο παραπέμπονται 14 άτομα σε δίκη για κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα πράξεις σχετικά με την υπόθεση του Βατοπεδίου

areios_pagos638

Μεταξύ των παραπεμφθέντων είναι ο ηγούμενος Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος, η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη (σύζυγος του πρώην υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη) και δύο συγγενικά της πρόσωπα, οι δικηγόροι Διονύσης και Δημήτρης Πελέκης (πατέρας και αδελφός της συμβολαιογράφου).

Οπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αίτηση αναίρεσης έχει ασκηθεί από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεώργιο Μποροδήμο, ο οποίος εντόπισε στο επίμαχο βούλευμα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αντιφάσεις, ελλείψεις και λογικά σφάλματα.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Μποροδήμο, «υπάρχουν κενά ως προς την παραπομπή των κατηγορουμένων και τη στοιχειοθέτηση των ποινικών τους ευθυνών», αφού η τότε κυβέρνηση προωθούσε την ανταλλαγή των ακινήτων.

Επίσης, όπως αναφέρει ο αντεισαγγελέας το επίμαχο βούλευμα πάσχει από έλλειψη ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας και μη ορθή εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου που εφαρμόζεται σε ανάλογες περιπτώσεις.

Αν οι ανώτατοι δικαστές καταλήξουν στο ίδιο συμπέρασμα με τον αντιεισαγγελέα, τότε η δικογραφία θα επιστραφεί στο Εφετείο για την έκδοση νεώτερου βουλεύματος, ενώ σε διαφορετική περίπτωση οι κατηγορούμενοι θα αρχίσουν να μετρούν αντίστροφα τον χρόνο για την παραπομπή τους στο εδώλιο

By