Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Για τις τράπεζες η επόμενη σύγκρουση Παπανδρέου- Βενιζέλου

Η συμμετοχή του δημοσίου στην κάλυψη της  τρύπας των στρες τεστ των τραπεζών, με σκοπό να πωληθούν σε ιδιώτες, θα είναι το επόμενο πεδίο σύγκρουσης ανάμεσα στον τέως και τον νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ- Ερωτηματικά για τη στάση των «παπανδρεϊκών» βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή 

ÍÔÁÂÏÓ ÐÁÃÊÏÓÌÉÏ ÏÉÊÏÍÏÌÉÊÏ ÖÏÑÏÕÌ ÐÁÐÁÍÄÑÅÏÕ Ã.

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αναμένεται να είναι το επόμενο πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στον Γιώργο Παπανδρέου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο πρώην πρωθυπουργός είχε παρέμβει δημοσίως πριν από μερικούς μήνες, προκαλώντας μάλιστα εσωκομματικό θέμα, όταν τάχθηκε υπέρ του να παραμείνουν οι τράπεζες σε κρατικό έλεγχο για όσο διάστημα χρειαστεί να εξυγιανθούν και μετά να επιχειρηθεί να πωληθούν σε ιδιώτες.

Τώρα το θέμα επανέρχεται καθώς αναμένεται η κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή και υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γ. Παπανδρέου ετοιμάζει νέα παρέμβαση, αν τελικά αποφασιστεί η ανακεφαλαιοποίηση να προχωρήσει, αφού καλυφθεί από το κράτος η «τρύπα» που κατέγραψαν τα στρες – τεστ. Αποτελεί δε ερώτημα αν ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «σηκώσει» το θέμα, ποια θα είναι η στάση των «παπανδρεϊκών» βουλευτών στη Βουλή, οι οποίοι πάντως το τελευταίο διάστημα έλεγαν ότι στερούνται σοβαρότητας οι πληροφορίες ότι η κυβέρνηση φοβάται την αποσταθεροποίησή της, λόγω της δικής τους στάσης στη Βουλή.

Πολλές πλευρές συνδέουν αυτές τις  πληροφορίες όπως και την κλιμάκωση των εμφανίσεων και των παρεμβάσεών του  Γ. Παπανδρέου με σενάρια επιστροφής του Γ. Παπανδρέου στην εσωτερική πολιτική σκηνή και προσπάθειάς του να ξαναγίνει αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, μέσα από μία ρεβάνας από τον Ευ. Βενιζέλο.  Πληροφορίες του thepaper επιμένουν ότι είναι σχεδόν απίθανο να υπάρξει οποιαδήποτε οργανωμένη κίνηση αμφισβήτησης του Ευ. Βενιζέλου, πριν από τις ευρωεκλογές, καθώς το αποτέλεσμά τους αφενός θα σημάνει μία νέα πολιτική περίοδο, αφετέρου θα λειτουργήσει είτε ενθαρρυντικά, είτε αποθαρρυντικά, για τις επόμενες κινήσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Επιπροσθέτως, είναι κάποιοι που υποστηρίζουν ότι η άθλια οικονομική κατάσταση του ΠΑΣΟΚ είναι απολύτως αποτρεπτική για οποιαδήποτε κίνηση «ανακατάληψής» του και αν πράγματι ο Γ. Παπανδρέου σχεδιάζει την επιστροφή του στα πολιτικά πράγματα, είτε απευθείας, είτε μέσω άλλων, θα το πράξει με κάποιο άλλο κόμμα. «Εγώ δεν πιστεύω ότι θα υπήρχε ποτέ οποιαδήποτε σκέψη τέτοια. Θα ήταν πολύ μικρό για το ΠΑΣΟΚ να απαρνηθεί τον εαυτό του στο όνομα μιας τέτοιας πρακτικής. Δεν θα γίνει το ΠΑΣΟΚ νέος Πανιώνιος», απάντησε σήμερα ο Κ. Σκανδαλίδης, σε ερώτηση του REAL FM  για το αν η ΕΛΙΑ αποτελεί προκάλυμμα ώστε το ΠΑΣΟΚ να αποφύγει τα χρέη του.

 

Γιάννης Καμπουράκης