Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Για 7 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά φοβάται ο Παπαζάχος

Λήψη μέτρων για την προστασία των κατοίκων ζήτησε ο γνωστός σεισμολόγος, που εκφράζει την ανησυχία του για πιθανό μεγάλο σεισμό

papazaxos600_030214

Δεν αποκλείεται να «χτυπήσει» με ένταση 7 Ρίχτερ ο Εγκέλαδος το νησί της Κεφαλονιάς μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια. Αυτό δήλωσε ο ομότιμος καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Βασίλης Παπαζάχος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, το βράδυ της Δευτέρας.

«Η μεσοπρόθεσμη πρόβλεψή μου αυτό λέει», είπε ο κ. Παπαζάχος τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο συνεπάγεται 30 φορές περισσότερη σεισμική ενέργεια. Ζήτησε δε να ληφθούν μέτρα για να προστατευτεί ο κόσμος και να μην υπάρξουν θύματα.

Παράλληλα, ο κ. Παπαζάχος διευκρίνισε ότι οι δύο μεγάλοι σεισμοί που σημειώθηκαν στο νησί με διαφορά οκτώ ημερών (εντάσεως 5,7 και 5,8 Ρίχτερ) είναι δύο διαφορετικοί σεισμοί που προήλθαν από δύο διαφορετικά σημεία του ίδιου ρήγματος.

Μεγάλα τα προβλήματα για τους κατοίκους

Για την ώρα πάντως, οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς είναι αναγκασμένοι να περάσουν τη νύχτα υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες και μακριά από τα σπίτια τους, καθώς ο τελευταίος μεγάλος σεισμός εντάσεως 5,7 Ρίχτερ προκαλεί φόβο και ανησυχία για το το μέλλει γενέσθαι.

Οι Αρχές καλούν τους κατοίκους να παραμείνουν μακριά από τα σπίτια τους, αλλά και να αποφύγουν να μετακινούνται ασκόπως με τα αυτοκίνητά τους, αν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος, πολλοί Κεφαλονίτες έχουν ήδη «εγκατασταθεί» στα ΙΧ τους.

Ήδη έχουν στηθεί σκηνές στο γήπεδο του Αγίου Αντωνίου στην Παλική, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν όσοι το επιθυμούν, ενώ θα διατεθούν για τον σκοπό αυτό και δέκα λεωφορεία του ΚΤΕΛ, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη στο Ληξούρι.

Παρούσα η πολιτική ηγεσία

Στην Κεφαλονιά βρίσκονται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδιας, ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, οι βουλευτές της Ν.Δ., Θ. Μπούρας, Σ. Βούλτεψη, Δ. Τζουμάνης, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Π. Γεωργιάδης και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων Στρ. Σιμόπουλος, οι οποίοι με εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, έφθασαν στο νησί για να ξαναγίνουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι και οι ενέργειες προκειμένου να επανέλθει η πληγείσα από τους σεισμούς περιοχή στους κανονικούς ρυθμούς ζωής.

Νωρίτερα, έφθασαν στην Κεφαλονιά 2 μοίρες αλεξιπτωτιστών, 8 στρατιωτικοί γιατροί, 3 γιατροί της 6ης Υγειονομικής Υπηρεσίας, και κλιμάκιο της μονάδας του Μηχανικού του στρατού. Ακόμα στο νησί θα φτάσουν τις επόμενες μέρες 80 μηχανικοί της ΕΑΣ.

Κρουαζιερόπλοιο στη διάθεση των σεισμόπληκτων

Σύμφωνα με πηγές από την κυβέρνηση, αναμένεται να φθάσει ένα κρουαζιερόπλοιο για να φιλοξενήσει τους σεισμόπληκτους. Το κρουαζιερόπλοιο, είναι χωρητικότητας 900 κλινών ενώ θα παρέχεται φαγητό. Το νέο καράβι θα αγκυροβολήσει στο λιμάνι του Αργοστολίου καθώς είναι ο μοναδικός λιμένας του νησιού που μπορεί να το υποδεχτεί. Στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», που είναι μια εβδομάδα τώρα στο λιμάνι του Αργοστολίου, υπάρχουν διαθέσιμες για απόψε 250 κλίνες.

Ο επαρχιακός δρόμος Αργοστολίου – Ληξουρίου παραμένει κλειστός καθώς οι πτώσεις ογκόλιθων αλλά και οι κατολισθήσεις απαγορεύουν την διέλευση των οχημάτων, με εξαίρεση τα οχήματα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και το νησί είναι κομμένο στα δύο.

Διαβάστε επίσης:
Συστάσεις στους κατοίκους να παραμένουν σε ανοιχτούς χώρους

lixouri638_030214

By