Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Γιοχάνες Χαν: «Η Σερβία είναι σε καλό δρόμο»

Δηλώσεις του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομική ανάπτυξη χώρας

gioxanes_han650

Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για θέματα Γειτονίας και για τις Διαπραγματεύσεις Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, τόνισε ότι η Σερβία είναι σε καλό δρόμο οικονομικής ανάπτυξης.

Ο κ. Χαν, ο οποίος πραγματοποίησε χθες επίσκεψη στη Σερβία και είχε συνομιλίες με την ηγεσία της χώρας, σε συνέντευξή του στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Σερβίας RTS υπογράμμισε ότι το Βελιγράδι πρέπει σταδιακά να εναρμονίσει την εξωτερική πολιτική του με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η Σερβία ως κυρίαρχο κράτος πρέπει να αποφασίσει με ποια ταχύτητα θα το κάνει και με ποια ταχύτητα θα επιτύχει πρόοδο.
Απαντώντας σε ερώτηση αν οι Βρυξέλλες έχουν κατανόηση όσον αφορά τη στάση της Σερβίας που είναι προσηλωμένη στην πορεία προς την ΕΕ, αλλά έχει και οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία, ο κ. Χαν δήλωσε: «Εμείς κατανοούμε τα πάντα, αλλά και οι οικονομικοί δεσμοί με την ΕΕ είναι επίσης πολύ ισχυροί«.

«Τα 2/3 των ξένων επενδύσεων στη Σερβία προέρχονται από χώρες της ΕΕ. Τα 2/3 των εισαγωγών και των εξαγωγών πηγαίνουν σε χώρες – μέλη της ΕΕ, πρόκειται επίσης για ισχυρές σχέσεις. Αλλά η Σερβία είναι κυρίαρχη χώρα, αποφασίζει μόνη της και για την ταχύτητα. Εμείς διαπραγματευόμαστε και πάντα υπάρχουν κάποιοι νέοι όροι, αν εκπληρώνονται είμαστε ευτυχείς» δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ.

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχουν εμπόδια στο άνοιγμα, τις επόμενες εβδομάδες, διαπραγματευτικών κεφαλαίων στις συνομιλίες Σερβίας – ΕΕ, ο κ. Χαν τόνισε ότι η Σερβία είναι σε καλό δρόμο. «Πιστεύω ότι θα προχωρήσουμε, αλλά τα επόμενα βήματα εξαρτώνται από τον οδικό χάρτη, που πρέπει να παρουσιαστεί» σημείωσε.

Ερωτηθείς για το κεφάλαιο 35 στις διαπραγματεύσεις Σερβίας – ΕΕ, που αφορά την πρόοδο στο διάλογο με την Πρίστινα, επισήμανε ότι υπάρχει κατανόηση επειδή το Βελιγράδι δεν έχει με ποιον να συνομιλήσει, καθώς το Κόσοβο δεν έχει νέα κυβέρνηση.

Υπάρχει, όμως, η συμφωνία για το τι πρέπει να γίνει από την πλευρά της Σερβίας, υπάρχουν πολλά σημεία που μπορεί να εφαρμόσει μόνη της.

Η κυβέρνηση της Σερβία γνωρίζει καλά τι μπορεί και τι πρέπει να κάνει και μπορώ μόνο να απευθύνω έκκληση να το κάνει και με βάση το βαθμό εφαρμογής, «εμείς θα συνεχίσουμε τη διαδικασία» ανέφερε.

Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του ότι τα οικονομικά ζητήματα θα τεθούν σε πρώτο πλάνο όσον αφορά τις υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ χώρες και ότι η ΕΕ αντί για δωρεές, πρέπει να προσανατολιστεί σε επενδύσεις, ο κ .Χαν είπε ότι θα ήθελε να αλλάξει τη φιλοσοφία από το «ξοδεύουμε χρήμα» στο «επενδύουμε χρήμα«.

«Επενδύουμε σε ανθρώπους, περιοχές, χώρες και στόχος είναι να παίρνουμε κάτι πίσω. Δεν εννοώ από οικονομική άποψη, αλλά από άποψη αύξησης της ευημερίας, βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης, προοπτικής για τους ανθρώπους» ανέφερε.

Ο κ. Χαν, ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη επίσκεψή του στη Σερβία από τότε που ανέλαβε καθήκοντα Επιτρόπου Διεύρυνσης είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της χώρας, Τόμισλαβ Νίκολιτς και τον πρωθυπουργό, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

By