Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Γιόρτασαν… το θάνατο της Θάτσερ

Πραγματοποιήθηκαν 9 συλλήψεις

 

Anti-Thatcher-protestersH κεντρική πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου αποτέλεσε το 1990 πεδίο σύγκρουσης μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν κατά της πολιτικής της Μάργκαρετ Θάτσερ. Εκεί, στην Τραφάλγκαρ, επέλεξαν να… γιορτάσουν χθες τον θάνατό της εκατοντάδες πολίτες.

Πρώην ανθρακωρύχοι που συμμετείχαν στην πολύμηνη απεργία εναντίον της κυβέρνησης Θάτσερ τη δεκαετία του ’80, ενώθηκαν με το κίνημα των αριστερών ακτιβιστών και φοιτητών. Παρά την έντονη παρουσία της αστυνομίας, η ατμόσφαιρα της εκδήλωσης θύμιζε περισσότερο πάρτι παρά πολιτική διαμαρτυρία, καθώς άνθρωποι όλων των ηλικιών χόρευαν υπό βροχή και τους ήχους σφυρίχτρας και κόρνας, χτυπώντας τύμπανα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης υπήρξαν κάποιες αψιμαχίες με την αστυνομία να επεμβαίνει και να συλλαμβάνει εννέα άτομα, μεταξύ των οποίων πέντε μεθυσμένους, για διατάραξη της δημόσιας τάξης.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, προειδοποίησε τους διαδηλωτές να αποφύγουν τις υπερβολές. «Ζούμε σε μια δημοκρατία όπου οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν, να διασκεδάσουν και να κάνουν ό,τι θέλουν», δήλωσε στο βρετανικό ραδιόφωνο LBC. «Αυτό που δεν μπορούν να κάνουν», σημείωσε, «είναι να χρησιμοποιήσουν το θάνατο ενός ηλικιωμένου ατόμου, για να ξεκινήσουν μια εξέγερση».

Παρόντες στην πλατεία Τραφάλγκαρ, άνθρωποι όπως ο Ντέιβιντ Ντάγκλας, πρώην ανθρακωρύχος και μέλος της Εθνικής Ένωσης Εργατών των Ορυχείων του Γιορκσάιρ, που δήλωσε «πολύ χαρούμενος» στο άκουσμα του θανάτου της Θάτσερ, μιας «τρομερής γυναίκας», όπως είπε.

«Είμαστε απόλυτα εξοργισμένοι που προβάλλονται στην τηλεόραση εικόνες ότι το σύνολο της χώρας είναι σε πένθος», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Πηγη: enikos.gr

 

By