Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Γιώργος Ζανιάς: Η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται

Θετικά μηνύματα από τον πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Γιώργο Ζανιά για την ελληνική οικονομία

euro

Την αισιοδοξία του πως η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται, εξέφρασε ο Γιώργος Ζανιάς από την Νέα Υόρκη, καθώς όπως τόνισε  οι ανισορροπίες αποκαθίστανται και η ύφεση των προηγούμενων χρόνων δίνει τη θέση της στην ανάκαμψη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, η Ελλάδα πέτυχε να μετατρέψει το δημοσιονομικό έλλειμμα σε πρωτογενές πλεόνασμα αλλά και να βάλει τέλος στα ελλείμματα του ισοζυγίου συναλλαγών.

Επεσήμανε ότι οι επιτυχίες δεν ήρθαν χωρίς μεγάλο κόστος, δεδομένης της σημαντικής ύφεσης και της μεγάλης αύξησης της ανεργίας.

Το δημόσιο χρέος έχει μοναδικά χαρακτηριστικά και σε όρους Καθαρής Παρούσας Αξίας (NPV), δείχνει πολύ ποιο διαχειρίσιμο απ’ ότι σε ονομαστικούς όρους, εκτίμησε ο κος Ζανιάς. Η μέση ωρίμανση είναι στα 16,5 χρόνια, 2,5 φορές μεγαλύτερη από το μέσο όρο της ευρωζώνης, ενώ το 87% διακρατείται από τον «επίσημο» τομέα (κράτη, κεντρικές τράπεζες). Εκτίμησε ότι ακόμα και με «ελαφρά» μέτρα, όπως η επιμήκυνση λήξεων θα ενισχυθεί η μακροπρόθεση βιωσιμότητα. Πόσο μάλλον όταν υπάρχει προοπτική υψηλής ανάκαμψης αλλά και τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις.

Από την άλλη πλευρά, ο τραπεζικός τομέας μέσα από τις κινήσεις που έγιναν αποκατέστησε τη δύναμή του. Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (CET1) αντιστοιχεί σε 13% και με βάση τους όρους της Βασιλείας ΙΙΙ διαμορφώνεται σε 11%.

By