Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Γκίκας Χαρδούβελης: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται «τρίτο πακέτο»

«Είμαστε σε μια εποχή που το μνημόνιο τελειώνει»

xardoubelis

Αρνητικός στο ενδεχόμενο ενός «τρίτου πακέτου» στήριξης προς την Ελλάδα, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης υπογραμμίζοντας πως «είμαστε σε μια εποχή που το μνημόνιο τελειώνει».

«Η Ελλάδα δεν χρειάζεται τρίτο πακέτο, έχει βγει στις αγορές και θα συνεχίσει να βγαίνει στις αγορές κλίνοντας την καμπύλη των αποδόσεων» σημείωσε, ο υπουργός Οικονομικών λίγο μετά την ομιλία του στο Bloomberg στο Σίτι του Λονδίνου, όπου ολοκληρώθηκε το 9ο Road Show του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Όπως είπε ο κ. Χαρδούβελης, οι ξένοι επενδυτές σε αυτό το συνέδριο ήταν πολλοί, έδειξαν έντονο ενδιαφέρον, θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα όχι μόνο στις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και αλλού και θέλουν επειδή βλέπουν την προοπτική της ελληνικής οικονομίας.

«Δεν υπάρχει κίνδυνος προς τα κάτω, υπάρχει μόνο η προοπτική της ανόδου και η προοπτική της ανόδου στηρίζεται από το γεγονός ότι η Ελλάδα πετυχαίνει» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας πως θα έχουμε ανάπτυξη σχεδόν 3% το 2015.

Αναφερόμενος στους Ευρωπαίους εταίρους, ανέφερε πως «θα μας βοηθήσουν να το πετύχουμε διότι το κίνητρο τους είναι να πάμε καλά για να πληρώσουμε και τα χρεωστούμενα» και συμπλήρωσε: «Οι διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται. Ο κόσμος θα τις υιοθετήσει επειδή θα δει και το εισόδημα του σιγά – σιγά να αυξάνεται. Νομίζω από εδώ και μπρος μόνο θετικά θα βλέπουμε για την ελληνική οικονομία. Ακόμη και τα rating agencies συνεχώς θα μας αναβαθμίζουν και φυσικά τα spreads θα πέφτουν».

Σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση να πάμε σε ένα νέο μνημόνιο, απάντησε: «Αυτό σας είπα. Αποκλείεται το τρίτο μνημόνιο. Αποκλείεται το τρίτο πακέτο. Δεν το χρειαζόμαστε».
Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν άλλα μέτρα που μπορεί να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της ελληνικής οικογένειας, επίσης απάντησε αρνητικά: «Όχι. Του χρόνου τα έσοδα του κράτους θα αυξηθούν επειδή το εισόδημα των πολιτών θα αυξάνεται. Όχι επειδή θα επιμείνουμε εμείς σε επιπλέον φόρους».

By