Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Αμπντουλάχ Γκιουλ: Η δημοκρατία της Τουρκίας δοκιμάζεται

Αποστάσεις από τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν παίρνει ο Τούρκος πρόεδρος σύμφωνα με δηλώσεις του.

gioulΟ πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ σε δηλώσεις του μετά το κύμα διαμαρτυριών σε περισσότερες από διακόσες πόλεις της χώρας και τη διεθνή κατακραυγή της κρατικής καταστολής έναντι των διαδηλωτών και των επιλογών του πρωθυπουργού, φαίνεται πως αποστασιοποιείται από τον Ερντογάν.

«Δημοκρατία δεν σημαίνει μόνο εκλογές» ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας, δήλωση που ερμηνεύεται ως απάντηση στο προχθεσινό τηλεοπτικό μήνυμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και στις δηλώσεις ότι  «ορισμένων που δεν μπορούν να νικήσουν στην κάλπη το κυβερνών κόμμα, να το καταφέρουν αυτό με τέτοιες μεθόδους».

Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ ζήτησε σύνεση και απευθυνόμενος στην κοινή γνώμη δήλωσε ότι «πρέπει να γνωρίζετε ότι έχουν ληφθεί όλα τα μηνύματα τα οποία στάλθηκαν με καλές προθέσεις και θα γίνουν τα δέοντα», ενώ τόνισε ότι «η δημοκρατία είναι κάτι που προκύπτει με τη λαϊκή βούληση, αλλά δεν σημαίνει μόνο κάλπες. Είναι πολύ φυσιολογικό, διαφορετικές απόψεις και αντιρρήσεις να εκφράζονται με διάφορους τρόπους και εκτός εκλογικής διαδικασίας».

«Τις τελευταίες 3-4 μέρες δοκιμάστηκε η δημοκρατία της Τουρκίας. Εάν ρίξετε μια ματιά σε ορισμένες Μεσανατολικές χώρες, θα δείτε ποια είναι η έκβαση τέτοιων διαμαρτυριών σε χώρες που δεν είναι δημοκρατικές και δεν πιστεύουν στην ανωτερότητα του δικαίου», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By