Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Γκουαντάναμο: Ιατρικές ενισχύσεις στους απεργούς πείνας [βίντεο]

Ενισχύθηκε το ιατρικό προσωπικό του Γκουαντάναμο, εκ των οποίων βρίσκονται 40 εκπαιδευμένοι νοσοκόμοι και νοσηλευτές για παροχή βασικών ιατρικών υπηρεσιών.

guantanamoΕνισχύεται το ιατρικό προσωπικό στη φυλακή του Γκουντάναμο αφού σε απεργία πείνας έχουν προχωρήσει τα 2/3 των κρατουμένων και συγκεκριμένα οι 100 από τους 166 κρατουμένους, εκ των οποίων οι  21 έχουν χάσει βάρος σε σημείο που λαμβάνουν υγρά υποκατάστατα με σωλήνες από τη μύτη, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της διοίκησης του Γκουαντάναμο, αντισυνταγματάρχη Σάμιουελ Χάους.

Την σοβαρή ανησυχία του για τυχόν παραβίαση των ιατρικών αρχών εξέφρασε ο Αμερικανικός Ιατρικός Σύνδεσμος, σχετικά με τον βίαιο εξαναγκασμό σε σίτιση των απεργών πείνας στο Γκουαντάναμο καθώς οι δικηγόροι των απεργών πείνας, όπως ο συνήγορος του Γιασίν Ισμαέλ από την Υεμένη Ντέιβιντ Ριμς, δίνουν σκληρές περιγραφές για τη σίτιση με σωλήνες.

Ο πρόεδρος του Αμερικανικού Ιατρικού Συνδέσμου Τζέρεμι Λάζαρους με επιστολή του στον αμερικανό υπουργό Άμυνας Τσακ Χέιγκελ, υποστηρίζει πως πρόκειται για παραβίαση των ιατρικών αρχών η εξανάγκαση σε σίτιση διαυγών ενηλίκων που αποφασίζουν ελεύθερα να αρνηθούν τροφή.

Η απεργία ξεκίνησε το Φεβρουάριο, ως διαμαρτυρία στην αθέτηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης Ομπάμα να κλείσει το Γκουαντάναμο. Στα μέσα Απριλίου είχαν σημειωθεί επεισόδια στη φυλακή όταν κρατούμενοι -στους οποίους βρίσκονταν και απεργοί- επιτέθηκαν με ξύλα από σκούπες στους δεσμοφύλακες.

Δείτε το ρεπορτάζ του Al Jazeera:

(Πηγή: Al Jazeera)

(Visited 1 times, 1 visits today)
By