Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Γράφει ο… @Denns7menace

dennis7menace twitter

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η θέση του στην ΕΕ

 Ο Charles de Gaulle το 1960 όταν αποφασίστηκε η πρώτη διεύρυνση της ΕΟΚ είχε θέσει βέτο στην ένταξη της Μεγάλης Βρετανίας στην κοινότητα. Ο λόγος ήταν πως θεωρούσε την χρησιμοποίηση της ως Δούρειου Ίππου από τις ΗΠΑ ώστε να ελέγχει τις εξελίξεις στην ΕΟΚ.

Ο Charles de Gaulle, ξέχωρα αν κάποιος συμφωνεί με τις πολιτικές ή ιδεολογικές του καταβολές, ήταν ένας πολιτικός που έπαιξε μέγιστο ρόλο σε αυτό που σήμερα θεωρούμε κεκτημένο και είναι η ΕΕ. Ως μεγάλος πολιτικός, διέθετε διορατικότητα κι οξυδέρκεια, που λείπει σήμερα από τους περισσότερους Ευρωπαίους ηγέτες, με αποτέλεσμα το σκεπτικό πίσω από την απόφασή του ν’ ασκήσει βέτο να αποδειχθεί απολύτως σωστή.

Η Βρετανία αρκετές φορές έπαιξε διασπαστικό ρόλο μέσα στην ΕΕ.

H Margaret Thatcher κατά την πρωθυπουργία της ήταν υπέρ της ανάπτυξης στενότερων σχέσεων με τις ΗΠΑ και όχι τόσο με την ΕΕ. Ούτως ή άλλως οι πολιτικές που εφάρμοσε διέφεραν πολύ από την κοινωνική πολιτική που κυριαρχούσε τότε στα περισσότερα μέλη της κοινότητας. Όμως χαρακτηριστικότερη στιγμή ήταν όταν η Πρωθυπουργός του ΗΒ εναντιώθηκε στα τότε σχέδια της ΕΕ και του Delor στο να δημιουργηθεί η ΕΕ με ένα κοινό νόμισμα.

Ο Tony Blair συνέχισε κι αυτός την ίδια προσέγγιση στις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ. Οι Βρετανοί πολιτικοί θεωρούν πως η ΕΕ δεν μπορεί να υπερβαίνει τις εξουσίες της κυβέρνησης και πως πολλές φορές η ΕΕ λειτουργεί ως απειλή για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου. Μάλιστα αρκετή πιστεύουν πως οι Βρυξέλλες θέλουν να μεταφέρουν το οικονομικό κέντρο της Ευρώπης από το City στη Φρανκφούρτη.

Μόλις πρόσφατα μάλιστα το ΗΒ απείλησε με βέτο τον προϋπολογισμό της ΕΕ αν τυχόν δεν υπήρχε μείωση των εξόδων και αν τυχόν μειωνόταν η έκπτωση στην συνεισφορά που έχει το ΗΒ και την οποία είχε κερδίσει η Thatcher λόγω των μικρότερων αγροτικών επιδοτήσεων που λαμβάνει σε σχέση με την Γαλλία.

Οι Βρετανοί όμως κατά πόσο νιώθουν πως πρέπει να αποτελούν μέλη αυτής της κοινότητας; To Ευρωβαρόμετρο το 2009 έδειξε πως  μόλις το 28% των Βρετανών θεωρούσαν ως θετικό το να είναι το ΗΒ μέλος της ΕΕ. Μάλιστα στις εκλογές του 2009 δεύτερο κόμμα με ποσοστό 16.5% ήρθε το Ευρωσκεπτικιστικό κόμμα UKIP όπου στο πρόγραμμά του αναφέρεται καθαρά στην έξοδο του ΗΒ από την ΕΕ, όταν ένα χρόνο μετά στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2010 πήρε μόλις 3.1%. Ακόμα όμως και ο Cameron ήδη συζητάει την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος για το αν πρέπει να συνεχίσει να είναι μέλος της ΕΕ ή όχι.

Η ΕΕ θα πρέπει να σκεφτεί πολύ σοβαρά αυτή την φορά ποιο θα είναι το μέλλον της αλλά και ποια η σχέση που θα έχει με τωρινά μέλη τα οποία δεν θα θέλουν να ακολουθήσουν αυτή την κοινή πορεία. Κι ένα μέλος που θέτει σοβαρή υποψηφιότητα να μην ανήκει πλέον στην Ευρωπαϊκή «οικογένεια» είναι το Ηνωμένο Βασίλειο. Καλό θα ήταν και οι Βρετανοί από την μεριά τους να πειστούν για τα θετικά της ΕΕ και κατά πόσο μια κοινή πορεία, χωρίς να χάσουν τα χαρακτηριστικά και την διαφορετικότητά τους , θα είχε πλεονεκτήματα για την χώρα τους, τόσο οικονομικά (ευκολία στο εμπόριο, Ευρωπαϊκά κεφάλαια) όσο και κοινωνικά (εκπαίδευση, εργασία).

[space size=»30″]

By