Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η ιστορία της πρώτης γυναίκας δικηγόρου στη Σαουδική Αραβία

Τα πανεπιστήμια της Σαουδικής Αραβίας ξεκίνησαν να δέχονται γυναίκες φοιτήτριες νομικής το 2005.

Copyright: CNN
Copyright: CNN

Η Arwa Al-Hujaili είναι η πρώτη γυναίκα δικηγόρος της Σαουδικής Αραβίας. Μετά από τρία χρόνια υποβολής αναφορών στο υπουργείο Δικαιοσύνης η 25χρονη  Arwa Al-Hujaili αρχίζει τη νομική της σταδιοδρομία αφού πλέον είναι επίσημα εγγεγραμένη ως ασκούμενη δικηγόρος.

«Οι άνθρωποι μου λένε ότι είμαι πρωτοπόρος και αισθάνομαι την ανάγκη να ανταπεξέλθω στις προσδοκίες τους» δηλώνει η Arwa Al-Hujaili και προσθέτει ότι «υπάρχει μια μεγάλη αίσθηση της ευθύνης. Από εδώ και στο εξής, όλοι θα παρακολουθούν  ό,τι κάνω».

Η 25χρονη αποφάσισε να ακολουθήσει νομική καριέρα κατά την προετοιμασία εισαγωγής της στο πανεπιστήμιο, αποφοίτησε από το King Abdulaziz University στην Τζέντα το 2010 και περίμενε πως θα μπορέσει να ασκήσει το επάγγελμα άμεσα.

Αλλά προς μεγάλη απογοήτευση της, πέρασαν τρία χρόνια για να καταφέρει να εργαστεί ως ασκούμενη σε θέση νομικού συμβούλου, χωρίς να έχει αναγνωριστεί επίσημα, τουλάχιστον ακόμα, ως δικηγόρος.

Τα πανεπιστήμια της Σαουδικής Αραβίας ξεκίνησαν να δέχονται γυναίκες φοιτήτριες νομικής το 2005, με τις πρώτες φοιτήτριες νομικής να αποφοιτούν το 2008 χωρίς να μπορούν όμως να αποκτήσουν άδεια ασκούμενου δικηγόρου. Το αποτέλεσμα ήταν αρκετές συμφοιτήτριες της Al-Hujaili να εγκαταλέιψουν τη χώρα τους προκειμένου να εργαστούν στο εξωτερικό.

Η Arwa Al-Hujaili όμως παρέμεινε στη γενέτειρά της Τζέντα και συνέχισε να υποβάλει αίτηση για εγγραφή στα μητρώα των ασκούμενων δικηγόρων, ενώ παράλληλα ξεκίνησε online εκστρατεία σε Twitter, Facebook και YouTube προκειμένου να προωθήσουν το δικαίωμα τον γυναικών στην άσκηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος.

Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, μετά από 3.000 υπογραφές που υποβλήθηκαν από μια ομάδα γυναικών αποφοίτων νομικής, ο βασιλιάς Αμπντάλα ανακοίνωσε ότι οι γυναίκες θα έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν στα μητρώα ως δικηγόροι. Ωστόσο, το υπουργείο Δικαιοσύνης ακόμα δεν έχει επεξεργαστεί το σύνολο των αιτήσεων που προέρχονται από απόφοιτες νομικής.

Παρόλα αυτά, η επιμονή της 25χρονης και η έκταση της δημοσιοποίησης της εκστρατείας υπέρ των γυναικών- δικηγόρων της Σαουδικής Αραβίας ανάγκασαν το υπουργείο να της δώσει την πολυπόθητη άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Πηγή: CNN

By