Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γυρίζουν πίσω οι πρώτες νταλίκες με προϊόντα που ταξίδευαν στη Ρωσία

«Στα σκουπίδια τα προϊόντα»

rodakinaA

Τις πρώτες επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο υφίσταται η Ελλάδα καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ, οι πρώτες νταλίκες φορτωμένες με ελληνικά προϊόντα που είχαν προορισμό τη Ρωσία, έκαναν αναστροφή και γυρίζουν πίσω.

Σημειώνεται ότι στο δρόμο για τη Ρωσία ήταν περίπου 3.000 ελληνικές νταλίκες με ροδάκινα και νεκταρίνια καθώς υπάρχουν συμβόλαια που είναι εν ισχύ. Ωστόσο παρέμενε άγνωστο αν θα τις δεχθεί η Ρωσία και αν οι οδηγοί θα αναγκαστούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα με τα προϊόντα να πηγαίνουν στα σκουπίδια.

Για τα υπόλοιπα προϊόντα -πέραν των προαναφερθέντων- που έμειναν πίσω, διεξάγονται διαβουλεύσεις μεταξύ των ελληνικών υπουργείων, ώστε εάν υπάρχει δυνατότητα τα ευπαθή προϊόντα να τα διοχετεύσουν στην εσωτερική αγορά για να μην καταστραφούν.

Από την αρχή της ουκρανικής κρίσης η Ελλάδα στόχευσε να μην πληγεί η χώρα μας από τις ρωσικές κυρώσεις τόνισε στον μεταξύ την Παρασκευή στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης σημειώνοντας ότι οι επιπτώσεις στην ελληνική αγορά δεν είναι σημαντικές, εφόσον το ποσοστό των ελληνικών προϊόντων που εξάγονται στη Ρωσία φτάνει το 1,5 %. Δήλωσε ακόμα ότι η ελληνική διπλωματία είναι σε απευθείας σύνδεση με τη ρωσική.

Σημειώνεται ότι η λίστα της απαγόρευσης περιλαμβάνει κρέας, αλλαντικά, θαλασσινά, λαχανικά, φρούτα και γαλακτοκομικά. Δεν περιλαμβάνονται παιδικές τροφές, αλκοολούχα και ελαιόλαδο.

By