Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Γ. Χαρδούβελης: Καμία αντιπαράθεση για το θέμα της ασφάλειας των καταθέσεων

Ο υπουργός Οικονομικών είχε συνάντηση με το προεδρείο της ΟΤΟΕ

xardouvelis_3

Μήνυμα ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αντιπαραθέσεις για το θέμα της ασφάλειας των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης στη συνάντηση που είχε την Πέμπτη με το προεδρείο της ΟΤΟΕ.

Όπως αναφέρεται σε ενημέρωση της ομοσπονδίας ο κ. Χαρδούβελης συμφώνησε με την παρατήρηση του προέδρου της ομοσπονδίας «να σταματήσουν οι κομματικές αντιπαραθέσεις σκοπιμότητας γύρω από την ασφάλεια των καταθέσεων» διαβεβαιώνοντας ότι οι καταθέσεις είναι ασφαλείς.

Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην ξοδέψει – εκτός αν παραστεί ανάγκη – τα 11,4 δις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να παραμείνουν ως «μαξιλάρι» ασφαλείας και αν δεν χρειαστούν να επιστραφούν προκειμένου να μειωθεί το χρέος.

Μιλώντας για τις τράπεζες μετά την ολοκλήρωση των stress tests εκτίμησε ότι θα διαθέτουν επαρκή κεφάλια για να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους.

Όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια ο κ. Χαρδούβελης αναγνώρισε πως είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί γιατί συνεχίζουν να αυξάνονται αναφέροντας ότι μια λύση θα ήταν να δημιουργηθεί ένα δίκαιο πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού, για να διευκολυνθεί η αντιμετώπιση του προβλήματος ενώ σε ό,τι αφορά στους ενδεχόμενους πλειστηριασμούς τόνισε πως αν χρειαστεί, θα υπάρξει πλαίσιο προστασίας.

Ο υπουργός Οικονομικών, πάντα κατά την ενημέρωση από την ΟΤΟΕ, εκτίμησε ότι η συγκεντροποίηση του Τραπεζικού Συστήματος έχει ολοκληρωθεί εκφράζοντας την ελπίδα η ομαλότητα αυτή να συνεχισθεί με την ανάκαμψη και στη συνέχεια με την ανάπτυξη της οικονομίας, η οποία θα κινητοποιήσει τις τράπεζες, γιατί θα ενεργοποιήσει την απαιτούμενη ρευστότητα για επενδύσεις, αυξάνοντας τη ζήτηση των δανείων για παραγωγικούς τομείς της οικονομίας.

By