Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Δάκης Ιωάννου: στους 5 μεγαλύτερους συλλέκτες

Το εγκώμιο του Δάκη Ιωάννου ως έναν απο τους μεγαλύτερους συλλέκτες έργων μοντέρνας τέχνης στον κόσμο πλέκει ο γάλλος μεγιστάνας Φρανσουά Πινό και ιδιοκτήτης του οικου δημοπρασιων Christie’s σε συνέντευξη του στο περιοδικό Paris Match.

ioannou-dakis-660

O Φρανσουά Πινό που σύμφωνα με το περιοδικό Forbes είναι ο 8ος πλουσιότερος άνθρωπος στην Ευρώπη με προσωπική περιουσία 8 δισ. δολάρια θεωρείται ότι κατέχει την μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή έργων μοντέρνας τέχνης στην Ευρώπη και μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο.

Μιλώντας στο γαλλικό περιοδικό για την συλλογική του και για το ποιούς θεωρεί «ανταγωνιστές του» ανέφερε χαρακτηριστικά: οι μεγαλύτεροι συλλέκτες σήμερα στον κόσμο είναι ο αμερικανός Eli Broad, ο Βραζιλιάνος Bernando Paz, ο Ινδονήσιος Budi Tek o Ελληνας Δάκης Ιωάννου και ο Γάλλος Bernard Arnault.

Να σημειωθεί ότι ο Πινό που παρέδωσε πρόσφατα τα ηνία της αυτοκρατορίας του στο γιο του για να αφοσιωθεί στην συλλογή του, αγόρασε πριν από λίγα χρόνια τον βρετανικό οίκο δημοπρασιών έργων τέχνης Christie’s έναντι 2 δις ευρώ!

By