Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Δένδιας: Ζωτικής σημασίας η μείωση των επιτοκίων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

«Ο υπουργός Ανάπτυξης απέσπασε τη στήριξη του Χόρστ Ράιχενμπαχ στο ελληνικό αίτημα για επιδότηση του επιτοκίου στις επιχειρήσεις»

nikos dendias

Την επέκταση των χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, συζήτησαν μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας με τον επικεφαλής της ομάδας εργασίας για την Ελλάδα, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, ο Χορστ Ράιχενμπαχ θα στηρίξει το αίτημα της Ελλάδας για επιδότηση του επιτοκίου μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τα διαρθρωτικά ταμεία, προκειμένου να πληρώνουν χαμηλότερα επιτόκια οι ελληνικές επιχειρήσεις.

Ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας τη μείωση των επιτοκίων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς πληρώνουν υψηλότερα επιτόκια συγκριτικά με επιχειρήσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Οι κύριοι Δένδιας και Ράιχενμπαχ συζήτησαν επίσης την αλλαγή των όρων δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σε ό,τι αφορά το ταμείο εγγυοδοσίας μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Με βάση την συμφωνία της χώρας μας με την ΕτΕπ το 2010, το ήμισυ του ποσού που διοχετεύεται στο ταμείο από την ΕτΕπ, παρακρατείται ως ασφάλεια. Επιθυμία της ελληνικής πλευράς είναι η αλλαγή των όρων της συμφωνίας αυτής, προκειμένου να μειωθεί σημαντικά το ποσό της ασφάλειας. Πηγές του ΥΠΑΝ εκτιμούν ότι αυτό είναι εφικτό καθώς η συμφωνία του 2010 προέβλεπε αλλαγή του όρου σε περίπτωση αλλαγής της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας.

Ο κ. Ράιχενμπαχ τόνισε ότι δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα ικανοποιημένος με τον τρόπο που διαμορφώθηκε η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΕτΕπ για το ταμείο εγγυοδοσίας μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πρόσθεσε όμως ότι πλέον υπάρχουν περιθώρια αλλαγής της συμφωνίας. Είναι ενδεικτικό ότι περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ έχουν διοχετευθεί στο ταμείο εγγυοδοσίας ενώ άλλα τόσα έχουν κρατηθεί από την ΕτΕπ ως ασφάλεια.

Ο επικεφαλής της ομάδας δράσης ανέφερε ότι η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι ζωτικής σημασίας, καθώς το μέλλον της χώρας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η ελληνική πλευρά επιθυμεί επίσης να εξετάσει και το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΤΑΑ θα μπορούσε να συνδράμει σε έναν από τους τρεις βραχίονες του ελληνικού επενδυτικού ταμείου.

By