Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Δένδιας: Θα δώσουμε λύση στα «κόκκινα» δάνεια χωρίς να πειράξουμε το τραπεζικό σύστημα

«Δεν θα γίνει κούρεμα των επιχειρηματικών δανείων»

nikos-dendias

Η λύση για τα κόκκινα δάνεια θα έρθει δίχως να πειραχτεί το τραπεζικό σύστημα της χώρας επεσήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας.

Σε δηλώσεις του στον real fm ο υπουργός αναφερόμενος στον Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών υπογράμμισε πως «είναι μια κανονιστική πράξη του Διοικητή που έχει εποπτικό ρόλο στο τραπεζικό σύστημα και περιγράφει έναν κώδικα συμπεριφοράς και συναλλαγής ανάμεσα στις Τράπεζες και στον Έλληνα πολίτη», ενώ προσέθεσε:

«Το δεύτερο το οποίο κάνει τώρα το ελληνικό κράτος, η Ελληνική Δημοκρατία κυρίαρχα, είναι να νομοθετήσει ένα συνολικό τρόπο ρύθμισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων του ιδιωτικού τομέα προς το τραπεζικό σύστημα. Αυτό είναι που ετοιμαζόμαστε να κάνουμε εμείς. Αυτό είναι διαφορετικό, είναι νόμος».

Παράλληλα ο υπουργός διέψευσε το ενδεχόμενο να υπάρξει «κούρεμα» δανείων, λέγοντας πως «έχουμε ένα συνολικό πλάνο. Έχουμε ένα συνολικό πλάνο χειρισμού και βοήθειας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι ο μεγάλος κορμός των επιχειρήσεων της πατρίδας μας, σχεδόν προσεγγίζουν το 90%. Με τον ευρωπαϊκό δε όρο της μικρομεσαίας, περνάμε και με 75%. Υπάρχει μια ρύθμιση για τα μη εξυπηρετούμενα την οποία συζητάμε και την οποία μόλις είμαστε έτοιμοι θα την εμφανίσουμε και νομίζουμε ότι θ’ αντιμετωπίσει το πρόβλημα».

Σχετικά με τα στεγαστικά δάνεια, ο υπουργός επεσήμανε πως θα εξεταστούν σε επόμενη φάση.

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε εξάλλου πως η κυβέρνηση προσπαθεί να βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Υπήρξαν θύμα της κρίσης, όχι θύμα των ιδίων των ιδιοκτητών τους, διότι έχουμε πολλές φορές στην Ελλάδα στο παρελθόν, το σύστημα της φτωχής επιχείρησης και του πλούσιου επιχειρηματία», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και προσέθεσε:

«Θέλουμε να βοηθήσουμε τον επιχειρηματία ο οποίος προσπάθησε και υπέστη ζημιά από την κρίση για παράγοντες αντικειμενικούς. Παράδειγμα, να πάρουμε ένα πάρα πολύ μικρό παράδειγμα που είναι ορατό: Οποιαδήποτε επιχείρηση, έστω και η πιο μικρή, βασιζόταν σε μια συγκεκριμένη ζήτηση των προϊόντων της».

By