Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δένδιας: Τα μικρά δάνεια είναι πονοκέφαλος για εμάς

Μέχρι τις 15 Αυγούστου η κυβέρνηση θα γνωστοποιήσει την πρότασή της για τα «κόκκινα» δάνεια

dendias

H επιδότηση επιτοκίου των ήδη εκκρεμών δανείων είναι μεταξύ των σεναρίων που συζητά η ελληνική κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να αντιμετωπίσει το αδιέξοδο των «κόκκινων»δανείων, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας. Ωστόσο διευκρίνισε, μιλώντας στον ΒΗΜΑ fm πως «είναι δύσκολο» και «επί της αρχής η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι θετική, αλλά θα δούμε πού θα το πάμε» πρόσθεσε.

Ο κ. Δένδιας ανέφερε πως «χρονικά, πρώτα, μας καίνε τα επιχειρηματικά δάνεια, υπό την ευρεία έννοια του όρου καθώς, επιχειρηματικό δάνειο, δεν σημαίνει δάνειο μεγάλης επιχείρησης. Αν θέλετε το δάνειο της μεγάλης επιχείρησης είναι πιο εύκολο να το χειριστείς. Τα μικρά πολλά, τα 100.000 μικρά δάνεια, αυτά είναι πολύ μεγαλύτερος «πονοκέφαλος», πολύ μεγαλύτερος δείκτης απασχόλησης».

Πάντως επανέλαβε ότι μέχρι τις 15 Αυγούστου η κυβέρνηση θα γνωστοποιήσει την πρότασή της.

Όσον αφορά τους συνεπείς δανειολήπτες εξήγησε: «Δεν χρειάζονται κατ” ανάγκην τη βοήθειά μας άμεσα, χρειάζονται όμως να μην αισθανθούν κορόιδα. Δε μπορούμε δηλαδή να δημιουργήσουμε συνθήκες άνισου ανταγωνισμού εις βάρος τους. Όμως η ρύθμιση δεν μπορεί να έχει αυτούς ως στόχο, αυτοί επιβίωσαν, είναι ισχυροί, με τη θετική έννοια».

Σχετικά με την αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων σε αυτή την προσπάθεια ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων, ο υπουργός είπε ότι ένα από όσα σχεδιάζονται είναι η συνένωση όλων των αναπτυξιακών εργαλείων που προβλέπει ο νυν και ο νέος αναπτυξιακός νόμος, κάτω από μια ταμπέλα του ΕΤΕΑΝ το οποίο έχει και άδεια πιστωτικού ιδρύματος -όχι με την έννοια του να δέχεται καταθέσεις- για να δημιουργηθούν μοχλεύσεις κεφαλαίων ώστε να έρθει ρευστότητα στην αγορά.

Τα στεγαστικά είναι ένα άλλο μεγάλο κομμάτι του προβλήματος που επιχειρεί να λύσει η κυβέρνηση. «Δεν αφήνουμε τίποτε έξω. Εκεί πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και την αγορά των ακινήτων η οποία είναι πάρα πολύ χαμηλά αυτή τη στιγμή και ότι οποιαδήποτε παρέμβαση μπορεί να επηρεάσει ακόμα χειρότερα την κατάσταση εάν είναι πρόχειρη» είπε ο υπουργός και διευκρίνισε πως «στόχος είναι να εξομαλυνθεί συνολικά και η αγορά των στεγαστικών δανείων».

By