Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δίκαιη η αύξηση κονδυλίων για την Κύπρο λέει ο Μπαρόζο

Την ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης προέταξε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

baroso1Από την Νέα Υόρκη έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης στην Κύπρο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σημειώνοντας πως «είναι δίκαιο να σκεφθούμε αύξηση των διαρθρωτικών κονδυλίων για την Κύπρο», με αφορμή την επιστολή του Νίκου Αναστασιάδη.

«Το αίτημα του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έχει σχέση με το πακέτο διάσωσης και τα 10 δις που συμφωνήθηκαν αλλά με την αύξηση των κονδυλίων από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό» ξεκαθάρισε ο κ. Μπαρόζο και τάχθηκε υπέρ του αιτήματος της Λευκωσίας.

«Έχω κάποιες ιδέες γι’ αυτό και θα τις παρουσιάσω σύντομα. Προβληματίζομαι για τον καλύτερο τρόπο, εξαιτίας των πραγματικοτήτων και γιατί όταν αποφασιζόταν ο προϋπολογισμός της ΕΕ για τα επόμενα επτά χρόνια, δεν είχαμε τα μεγέθη που έχουμε τώρα για την Κύπρο. Είναι ένα δίκαιο σημείο να το σκεφτούμε. Αλλά, να το επαναλάβω, είναι εντελώς ξεχωριστό από το πρόγραμμα διάσωσης» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής.

«Τώρα χρειαζόμαστε περισσότερη αλληλεγγύη για την Κύπρο, γιατί είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ποιο μπορεί να είναι το αποτέλεσμα αυτών των ρυθμίσεων, στην πραγματική οικονομία. Που ήταν κι ακόμη είναι πολύ εστιασμένη στον τραπεζικό τομέα». Πάντως παραδέχτηκε πως η Ευρώπη τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις ενός μοντέλου που αποδείχθηκε μη βιώσιμο. Ο Ζοζέ Μπαρόζο εκτίμησε πως μεσο-μακροπρόθεσμα η Κύπρος θα ενισχυθεί από την κατάσταση και προέταξε την ανάγκη επίδειξης περισσότερης αλληλεγγύης προς την Κύπρο σε αυτή την πολύ κρίσιμη στιγμή που αντιμετωπίζει.

Ο πρόεδρος της επιτροπής αναφέρθηκε και στις ανησυχίες που προκλήθηκαν σ’ όλη την Ευρώπη από το κούρεμα των καταθέσεων σημειώνοντας πως η Ευρώπη εργάζεται για ένα καλύτερο τραπεζικό σύστημα με κανόνες και ζήτησε επιτάχυνση των προσπαθειών για να προκύψει τραπεζική ένωση.

«Αυτό που συμβαίνει δεν είναι αποτέλεσμα της Ευρωζώνης ή του Ευρώ, αλλά κάποιου επιχειρηματικού μοντέλου, κάποιας συμπεριφοράς στον χρηματοπιστωτικό τομέα, η οποία δεν ήταν βιώσιμη. Είμαι πεπεισμένος πως με τις αποφάσεις που λαμβάνουμε, έχουμε ένα σύστημα που εγγυάται μεγαλύτερη ασφάλεια σε όλους τους φορολογούμενους και τους πολίτες της ΕΕ», δήλωσε, ο κ. Μπαρόζο.

By