Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Προειδοποίηση για απάτη με μηνύματα

Ζητούν την προσοχή των χρηστών του διαδικτύου για απατηλά μηνύματα

internet650_260314

Τη προσοχή των χρηστών του διαδικτύου για απατηλά μηνύματα που αφορούν δήθεν χορήγηση δανείων, μεγάλων ποσών με χαμηλό επιτόκιο, εφιστά η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ με ανακοίνωση που εξέδωσε.

Όπως αναφέρει, έχουν, ήδη, σταλεί μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μηνύματα, σε μεγάλο αριθμό χρηστών του διαδικτύου, με τα οποία άγνωστοι προσπαθούν να εξαπατήσουν τους παραλήπτες, για να τους αποσπάσουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και χρηματικά ποσά.

Συγκεκριμένα, οι δράστες υπόσχονται στους χρήστες του διαδικτύου δήθεν, άμεσα και εύκολα, τη χορήγηση δανείων, ακόμα και μεγάλων χρηματικών ποσών, με χαμηλό επιτόκιο και γρήγορες διαδικασίες χρηματοδότησης.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τονίζει ότι αυτά τα μηνύματα δεν προέρχονται, σε καμία περίπτωση, από πιστωτικά ιδρύματα ή εταιρείες παροχής πιστώσεων, αλλά έχουν στόχο να πείσουν τους πρόθυμους και ανυποψίαστους πολίτες, που αναζητούν χρήματα ή δάνεια, να αποστείλουν:

  • είτε τα προσωπικά στοιχεία και δεδομένα τους (ταυτότητα, διαβατήριο, αριθμό φορολογικού μητρώου κ.λπ.) για να τα χρησιμοποιήσουν για κακόβουλους σκοπούς,
  • είτε προσωπικά οικονοµικά δεδοµένα τους (αριθµούς τραπεζικών λογαριασµών, προσωπικούς κωδικούς, αριθµούς πιστωτικών καρτών, πληροφορίες καρτών ΑΤΜ, κωδικούς επαλήθευσης πιστωτικών καρτών κ.λπ.),
  • είτε να ζητηθεί να προκαταβάλουν αρχικά ένα ποσό, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία εκταμίευσης του δανείου. Μάλιστα, σε αυτή την περίπτωση ζητούν να αποστέλλονται τα χρηματικά ποσά μέσω εταιρειών ταχυμεταφοράς χρημάτων και όχι μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συστήνει στους χρήστες του διαδικτύου να μην απαντάνε σε τέτοια ηλεκτρονικά μηνύματα και να μην αποστέλλουν προσωπικά στοιχεία ή στοιχεία των συναλλαγών τους, μέσω μίας κοινής διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (webmail).

Επιπλέον, συνιστάται στους χρήστες του διαδικτύου να μην ανοίγουν τα ηλεκτρονικά μηνύματα (e-mails) για την προέλευση ή τον αποστολέα των οποίων δεν είναι βέβαιοι. Ιδιαίτερα επικίνδυνα είναι τα ηλεκτρονικά μηνύματα άγνωστης προέλευσης που περιέχουν συνημμένα αρχεία και περισσότερο αυτά με κατάληξη .exe, .pif, ή .vbs.

By