Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Οι δανειστές «χαλαρώνουν», η Ελλάδα να περιμένει;

Η διετή παράταση που δόθηκε στη Γαλλία, για τη μείωση του ελλείμματος, κάνει τις μνημονιακές χώρες να ελπίζουν.

oli ren1Την παράταση δύο ετών στη δημοσιονομική προσαρμογή της Γαλλίας προανήγγειλε, σήμερα, η Κομισιόν, δια στόματος του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τις νομισματικές υποθέσεις.

Η Ευρώπη φαίνεται να συμμερίζεται την παρατεταμένη ύφεση που «βασανίζει» τα κράτη – μέλη της Ένωσης, η οποία έχει επιδεινωθεί από την εφαρμογή των αυστηρών μέτρων λιτότητας.  Η κίνηση αυτή είναι πολύ πιθανό να σηματοδοτεί μία περίοδο «χαλάρωσης», ώστε να δοθεί βάρος στην ανάπτυξη και όχι τόσο στη δημοσιονομική προσαρμογή. Το ερώτημα είναι εάν από αυτό «γύρισμα» των Ευρωπαίων θα επωφεληθεί και η Ελλάδα, η οποία, υπό τις εντολές του Μνημονίου, καλείται να επιτύχει δύσκολους στόχους, τόσο για το έλλειμμα όσο και για το χρέος.

Εξάλλου, το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι φωνές Ευρωπαίων αξιωματούχων που υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα να αλλάξει ο τρόπος οικονομικής πολιτικής και η Ευρώπη να σημάνει το τέλος της λιτότητας. Αρκετοί, όπως Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει προειδοποιήσει ότι ο συνδυασμός της υψηλής ανεργίας, οι φόροι και η επιβολή μέτρων λιτότητας θα έχει ως αποτέλεσμα η κοινωνία να εξεγερθεί.  Ήδη, σε πολλές χώρες, όπως και στην Ελλάδα, στο βωμό της δημοσιονομικής προσαρμογής έχουν θυσιαστεί η υγειονομική περίθαλψη, η Παιδεία, αλλά και τα κοινωνικά επιδόματα, με αποτέλεσμα οι άποροι να αυξάνονται.

«Στη Γαλλία η ανάκαμψη αναμένεται να καθυστερήσει,  λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική της κατάσταση ίσως θα ήταν εύλογο να παραταθεί κατά δύο χρόνια η προθεσμία που έχει για να μειώσει το  υπερβολικό έλλειμμά της, δηλαδή το αργότερο έως το 2015», σημείωσε ο Όλι Ρεν.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος παραδέχτηκε την παρατεταμένη ύφεση που πλήττει την Ευρωζώνη και για το λόγο αυτό προανήγγειλε τη συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης της Ε.Ε. με βραδύτερο ρυθμό . Ο Όλι Ρεν δήλωσε επίσης ότι παρόμοια προθεσμία θα δοθεί και στην Ισπανία, καθώς και ότι μπορεί να δοθεί ένας επιπλέον χρόνος στην Ολλανδία και τη Σλοβενία, προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους τους για το έλλειμμα.

By