Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΔΕΗ: Μείωση 35% στο βιομηχανικό ρεύμα, αυξήσεις στο οικιακό ρεύμα

Μεγάλες εκπτώσεις στο ρεύμα αποφάσισε το ελληνικό δημόσιο για τις βιομηχανίες αλουμινίου και τις χαλυβουργίες, ωστόσο ταυτόχρονα θα υπάρξει αύξηση στο οικιακό τιμολόγιο

deh2

Σύμφωνα με απόφαση που ελήφθη πριν απο λίγο στη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ η έκπτωση προς την ΛΑΡΚΟ και την «Αλουμίνιον της Ελλάδος» θα ξεπεράσει το 20%. Το 35% θα ξεπεράσει η έκπτωση που θα δοθεί σε 33 μεγάλες βιομηχανίες μεταξυ οποίων οι χαλυβουργίες.

Η συνέλευση είχε βασικό θέμα την τιμολόγηση του Αλουμινίου της Ελλάδος αλλά τα όσα ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του δημοσίου αφορούν το σύνολο των εταιρειών υψηλής τάσης. Μάλιστα, στο σώμα των μετόχων διαβάστηκε και επιστολή του υπουργού οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του βασικού μετόχου πρότεινε την παροχή έκπτωσης 10% σε όλους τους πελάτες υψηλής τάσης.

Επιπλέον αποφασίστηκε έκπτωση όγκου 10% που αφορά πελάτες της ΔΕΗ (όπως το Αλουμίνιον και η ΛΑΡΚΟ) και αφορά κατανάλωση πάνω από 1.000 γιγαβατώρες και έκπτωση 25% επί του νυχτερινού τιμολογίου που αφορά την χαλυβουργία.

Τα τιμολόγια αυτά θα ισχύσουν το 2014 και 2015 αφού όπως ειπώθηκε πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο λόγω των έκτακτων συνθηκών της ελληνικής οικονομίας.

Αντιδράσεις από τους εργαζομένους

Τις παραπάνω αποφάσεις καταψήφισαν οι εκπρόσωποι του ταμείου των Εργαζομένων της Επιχείρησης. Ο εκπρόσωπος της ΓΕΝΟΠ στο ΔΣ της ΔΕΗ κ. Νίκος Φωτόπουλος έκανε λόγω για «έγκλημα Στουρνάρα» κατά της επιχείρησης η οποία όπως είπε «θα κληθεί να δίνει τζάμπα ρεύμα στους βιομήχανους καταγράφοντας ζημίες» και ανακοίνωσε την προσφυγή των σωματείων στη δικαιοσύνη. Επίσης, ανέφερε πως σε ορισμένες περιπτώσεις πελατών η έκπτωση θα φθάσει το 35%. Σύμφωνα με όσα λενε οι εργαζόμενοι η ζημία θα ξεπεράσει 200 εκατ ευρω για τη ΔΕΗ γεγονός που θα την καταστήσει προβληματική επιχείρηση.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ακόμα ότι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη ενώ όπως λενε μπήκε η θηλιά στο λαιμό της ΔΕΗ καθώς τα χρέη της αυξάνονται λόγω των απλήρωτων λογαριασμών που ξεπερνούν αυτη την ωρα το ενάμισι δισεκατομμύριο, ενώ άλλα 750 εκατομμύρια χρωστάει το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας στους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Παράλληλα, η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αυξήσεις στο οικιακό τιμολόγιο, ωστόσο για τις αποφάσεις αυτές πρέπει να υπάρξει κι έγκριση από την κυβέρνηση

By