Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

ΔΕΗ: Τι απαντά για την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για την Αλουμίνιον

Θα συμμορφωθεί με την απόφαση

DEH

Την πρόθεσή της να συμμορφωθεί στην απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο απεφάνθη πως δεν αποτελεί κρατική ενίσχυση το χαμηλό τιμολόγιο ρεύματος της Αλουμίνιον, γνωστοποίησε η ΔΕΗ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η επιχείρηση, η απόφαση αυτή θα αποτυπωθεί στις οικονομικές καταστάσεις του εννεαμήνου.

Χθες, ανακοινώθηκε πως το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκανε δεκτή την προσφυγή ακυρώσεως της Αλουμίνιον της Ελλάδος, με την οποία η εταιρεία ζήτησε την ακύρωση της Απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της 13ης Ιουλίου 2011, σχετικά με την χορήγηση κρατικής ενίσχυσης στην Αλουμίνιον.

Στη δίκη η ΔΕΗ είχε ασκήσει παρέμβαση τον Ιανουάριο του 2012 υπέρ της Επιτροπής. Η ΔΕΗ διευκρινίζει ότι δεν έχει ασκήσει προσφυγή η ίδια, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Μυτιληναίος. Όπως αναφέρει, η σχετική αρχική καταγγελία είχε γίνει στις 24.07.2008 από την ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, τον ΙΝΚΑ, την Ένωση Καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ κλπ.

Ειδικότερα, το Δικαστήριο έκρινε επί του ζητήματος κατά πόσον η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων του Πρωτοδικείου Αθηνών του 2007, με την οποία είχε διαταχθεί η αναστολή της καταγγελίας της συμβάσεως (ενν. του 1960 μεταξύ της ΔΕΗ και της Αλουμίνιον της Ελλάδος, η οποία έλαβε χώρα το Μάρτιο του 2006 εκ μέρους της ΔΕΗ) θεσπίζει νέα ενίσχυση ως διακρινόμενη από την παράταση υφιστάμενης ενισχύσεως.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι στην υπόψη περίπτωση, η ανωτέρω απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων διατήρησε προσωρινά σε ισχύ το προτιμησιακό τιμολόγιο κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα (Ιανουάριο 2007 έως Μάρτιο 2008) πλην όμως, η αναστολή της καταγγελίας της συμβάσεως που διατάχθηκε με την υπόψη απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων, δεν θεωρείται νέο πλεονέκτημα διακριτό από την υφιστάμενη ενίσχυση με την έννοια της τροποποίησης υφιστάμενης ενισχύσεως και ακύρωσε την άνω Απόφαση της Επιτροπής εξαιτίας του χαρακτηρισμού από την Επιτροπή, του επίμαχου μέτρου, ως νέας ενισχύσεως.

Όπως σημειώνει η ΔΕΗ, η Επιτροπή δύναται να ασκήσει αίτηση αναίρεσης κατά της υπόψη απόφασης του Γενικού Δικαστηρίου καθώς και αίτηση αναστολής αυτής.

By