Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Δεκάδες νεκροί σε νέο κύμα βιαιοτήτων στο Ιράκ

Το κύμα της βίας στο Ιράκ τροφοδοτείται μεταξύ άλλων από την ένοπλη σύρραξη στη γειτονική Συρία και τη δυσαρέσκεια της μειονότητας των σουνιτών

iraq 1

Τουλάχιστον 33 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ιράκ μέσα σε 24 ώρες, οι περισσότεροι σε μια επίθεση με στόχο προσκυνητές βόρεια της Βαγδάτης και σε βομβαρδισμούς στη Φαλούτζα, μια πόλη η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια ανταρτών, δήλωσαν σήμερα ιρακινοί αξιωματούχοι.

Το νέο κύμα βίας καταγράφεται ενώ ακόμη συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων στις εκλογές της 30ής Απριλίου, τις πρώτες βουλευτικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων στα τέλη του 2011, έπειτα από 8 χρόνια αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη χώρα.

Πάνω από 3.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την αρχή της χρονιάς στο χειρότερο κύμα βίας μετά το 2008, όταν στη χώρα μαινόταν ακόμη ένας θρησκευτικού χαρακτήρα εμφύλιος.

Στη Φαλούτζα, 60 χλμ. δυτικά της Βαγδάτης, η οποία από τις αρχές του Ιανουαρίου έχει πέσει στα χέρια αντικυβερνητικών μαχητών, περιλαμβανομένων μελών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ), τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τέσσερις άλλοι τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμούς, σύμφωνα με μια ιατρική πηγή.

Οι βομβαρδισμοί αυτοί, που ακόμη δεν είναι γνωστό ποιος τους εξαπέλυσε, άρχισαν το βράδυ του Σαββάτου και συνεχίζονταν σήμερα, πλήττοντας πολλούς τομείς της πόλης.

Εκτός από τη Φαλούτζα, οι αντάρτες ελέγχουν τμήματα της Ραμαντί, 40 χλμ. πιο δυτικά, στην επαρχία αλ Άνμπαρ, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι σουνίτες.

Η βία στο Ιράκ κλιμακώθηκε μετά την 30ή Δεκεμβρίου, όταν είχε διαλυθεί από τις αρχές στη Ραμαντί, την πρωτεύουσα της Άνμπαρ, ένας καταυλισμός σουνιτών αντικυβερνητικών διαδηλωτών, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τις διακρίσεις από μέρους της κυβέρνησης, στην οποία κυριαρχούν οι σιίτες.

Βόρεια της Βαγδάτης, αντάρτες εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον ενός λεωφορείου με σιίτες προσκυνητές χθες βράδυ, σκοτώνοντας 11 ανθρώπους και τραυματίζοντας 21, σύμφωνα με την αστυνομία και έναν γιατρό.

iraq-twin-car-bomb-blast-baghdad-green-zone

Οι προσκυνητές αυτοί πήγαιναν στη Σαμάρα όταν μια βόμβα που είχε τοποθετηθεί στην άκρη του δρόμου εξερράγη καθώς περνούσε το όχημα, στην περιφέρεια της πόλης Μπαλάντ. Κατόπιν, οι δράστες της επίθεσης άνοιξαν πυρ εναντίον του λεωφορείου.

Οι προσκυνητές πήγαιναν να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις για την επέτειο του ιμάμη Άλι αλ Χάντι, του 10ου από τους 12 που λατρεύουν οι πιστοί σιίτες. Η σορός του κείτεται σε ένα ιεροφυλάκιο στη Σαμάρα, όπως και αυτή του γιου του Χάσαν αλ Ασκάρι, του 11ου ιμάμη.

Μια ακόμη επίθεση σημειώθηκε χθες το βράδυ. Η αστυνομία ανακάλυψε τις σορούς οκτώ ανθρώπων, όλων μελών της ίδιας οικογένειας, μέσα στο σπίτι τους σε έναν τομέα της Βαγδάτης όπου κατοικούν κυρίως σουνίτες, είπαν αξιωματικοί των υπηρεσιών ασφαλείας και στελέχη των ιρακινών υπηρεσιών υγείας. Δεν είναι γνωστοί οι λόγοι της επίθεσης ή η ταυτότητα των δραστών.

Εξάλλου σήμερα δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πρωτεύουσα και στα περίχωρά της σε μια επίθεση ενόπλων και σε μια επίθεση με ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά, ενώ ένας στρατιώτης σκοτώθηκε σε μια επίθεση βομβιστή-καμικάζι στη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ.

Το κύμα της βίας, που συνεχίζεται μερικές ημέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές στις οποίες η συμμετοχή εκτιμάται ότι ανήλθε στο 60%, τροφοδοτείται μεταξύ άλλων από την ένοπλη σύρραξη στη γειτονική Συρία και τη δυσαρέσκεια της μειονότητας των σουνιτών, που καταγγέλλουν ότι υφίστανται διακρίσεις από τις δυνάμεις ασφαλείας και την κυβέρνηση, καθώς οι κρατικοί θεσμοί κυριαρχούνται από τους σιίτες.

Ο σιίτης πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι δήλωσε αισιόδοξος για τις πιθανότητές του να επανεκλεγεί για 3η θητεία. Πάντως, λόγω των αναμενόμενων παζαριών μεταξύ των πολιτικών κομμάτων μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων, που δεν αναμένεται παρά στα μέσα του Μαΐου, ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης ενδέχεται να πάρει αρκετό καιρό.

By