Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Δεκάδες τραυματίες από επίθεση στο Νότιο Σουδάν

Δεκάδες πολίτες από το Νότιο Σουδάν και δύο κυανόκρανοι τραυματίστηκαν ύστερα από επίθεση εναντίον βάσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην πόλη Μπορ, όπου έχουν καταφύγει χιλιάδες πολίτες

s_sudan-rebel-1-inset

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, «πλήθος ένοπλων ανδρών παραβίασε την είσοδο της βάσης και άνοιξε πυρ» εναντίον των πολιτών, τραυματίζοντας «δεκάδες». Οι ένοπλοι είχαν αρχικά προσεγγίσει τη βάση «ενώ υποδύονταν τους ειρηνικούς διαδηλωτές» που επιθυμούσαν να παρουσιάσουν μια αίτηση στον ΟΗΕ, πριν εξαπολύσουν την επίθεσή τους.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι οι κυανόκρανοι, δύο εκ των οποίων τραυματίστηκαν, άνοιξαν πυρ εναντίον των δραστών αφού είχαν ρίξει πολλές προειδοποιητικές βολές, αναγκάζοντάς τους να υποχωρήσουν.

Ο ΟΗΕ καταδίκασε τις «απεχθείς δολοφονίες», όμως δεν έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής εάν υπάρχουν νεκροί.

Η σύρραξη στο Νότιο Σουδάν, που έχει στοιχίσει τον θάνατο σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό τουλάχιστον 900.000, ξέσπασε την 15η Δεκεμβρίου στην Τζούμπα και επεκτάθηκε ταχύτατα σε άλλες πολιτείες-κλειδιά της χώρας, κυρίως εκείνες της Γιούνιτι (στα βόρεια) και του Τζόνγκλεϊ (στα ανατολικά).

Περισσότεροι από 67.000 άμαχοι έχουν βρει καταφύγιο στο εσωτερικό των βάσεων του ΟΗΕ στη χώρα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

By