Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δεκαοκτώ αεροδρόμια θα υποστηρίξουν την Αθήνα

Συνεισφορά του «Ελ. Βενιζέλος» στην ελληνική οικονομία στο 2,63% του ΑΕΠ

fosphotos.com | Alexandros Katsis
fosphotos.com | Alexandros Katsis

Tο «Ελ. Βενιζέλος» υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με 18 διεθνείς αερολιμένες του εξωτερικού, οι οποίοι, μέσα από την πρωτοβουλία «City Pair Initiative» του ΔΑΑ, θα αναλάβουν την προβολή της Αθήνας ως προορισμού σε στα 170 εκατ. επιβάτες που εξυπηρετούν κάθε χρόνο.

Επίσης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της επικαιροποιημένης μελέτης για τη συνεισφορά του «Ελ. Βενιζέλος» στην ελληνική οικονομία, η οποία ανέρχεται πια στο 2,63% του ΑΕΠ ή αλλιώς σε 5,1 δισ. ευρω προστιθέμενης αξίας κατ” έτος.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη διοίκηση του «Ελ. Βενιζέλος», η τρέχουσα συγκυρία αποτελεί ευκαιρία για να καταστεί η Αθήνα διεθνής κόμβος, ενώ, όπως αναγνώρισε, η εξαγορά της Olympic Air από την AEGEAN AIRLINES δημιουργεί συνθήκες δημιουργίας ενός βιώσιμου και ισχυρού «εθνικού πρωταθλητή» που θα ενισχύσει την ελληνική προσπάθεια.

Παράλληλα, κορυφαία στελέχη του αεροπορικού κλάδου εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις προκλήσεις του μέλλοντος, καθώς στην Ευρώπη θα υπάρξει έλλειψη αεροπορικής χωρητικότητας, που θα αντιμετωπιστεί νέες επενδύσεις, την ώρα, όμως, που η Ασία θα αναπτύσσεται ραγδαία και οι αερομεταφορείς τόσο της Τουρκίας όσο και του Περσικού Κόλπου θα διεκδικούν ακόμη πιο μεγάλο μεταφορικό έργο από τις ευρωπαϊκές εταιρίες, ενώ τα ιδιωτικά κεφάλαια θα γίνονται πιο ακριβά και τα κρατικά πιο σπάνια.

Με πρωτοβουλία του γενικού διευθυντή του «Ελ. Βενιζέλος», κ. Γιάννη Παράσχη ξεκίνησε την πρωτοβουλία «City Pair Initiative», με στόχο την ενίσχυση της ελκυστικότητας της Αθήνας και της δυναμικής της ως προορισμού. Πρόκειται – μεταξύ άλλων – για το Ντίσελντορφ, το Αμβούργο, το Λονδίνο, το Μιλάνο, το Μόντρεαλ, τη Μόσχα, τη Νάπολη, τη Βουδαπέστη, τη Μόσχα κτλ.

Έτσι, εκπρόσωποι των 18 αεροδρομίων υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας με το «Ελ. Βενιζέλος» και ανέλαβαν να προωθήσουν την πρωτεύουσα ως προορισμό σε Καναδά, ΗΠΑ, Λατινική Αμερική, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ρωσία το 2014, με κεντρικό μήνυμα «Perhaψ You’re an Aθenian too» σε 170 εκατ. επιβάτες. Σε αντάλλαγμα, το αεροδρόμιο της Αθήνας θα αναλάβει την προώθηση των εν λόγω προορισμών με εκ περιτροπής προβολή.

Παράλληλα, παρουσιάστηκε η επικαιροποιημένη μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών υπό την καθοδήγηση του καθηγητή, κ. Γρηγόρη Πραστάκου, η οποία επαναλαμβάνει το συμπέρασμα ότι το «Ελ. Βενιζέλος» παραμένει ίσως ο σημαντικότερος παράγων δημιουργίας προστιθέμενης αξίας και θέσεων εργασίας στη χώρα.

Όπως δείχνει η μελέτη, ο ΔΑΑ «συνεισφέρει συνολικά 5,1 δισ. ευρώ προστιθέμενης αξίας ετησίως, που αντιστοιχεί σε 2,63% του ΑΕΠ της Ελλάδας», έχει συμβάλει στη δημιουργία σχεδόν 100.000 θέσεις εργασίας, έχει φέρει στα Μεσόγεια προστιθέμενη αξία, ύψους 716 εκατ ευρώ, αλλά και 11.000 θέσεις εργασίας. Επίσης, η κοινότητα του αεροδρομίου αποτελείται από 300 επιχειρήσεις και περισσότερους από 13.000 εργαζόμενους.

Επίσης, η μελέτη βρίσκει ότι σε επίπεδο συνολικής τουριστικής δαπάνης, χάρη στο «Ελ. Βενιζέλος» η προστιθέμενη αξία αυξήθηκε κατά 2,65 δισ. ευρώ με παράλληλη δημιουργία 71.791 θέσεων εργασίας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By