Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Δεν αναμένονται εκπλήξεις από τον Ντράγκι μέσα στην εβδομάδα

Σταθερή η πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εκτιμά η Societe Generale

ecb

Δεν αναμένεται να υπάρξουν διαφοροποιήσεις στην πολιτική της ΕΚΤ αυτήν την εβδομάδα, όπως εκτιμά η Societe Generale σε σημερινή έκθεση της.

Η ΕΚΤ έχει στη διάθεσή της διάφορα εργαλεία πολιτικής αλλά εάν δεν υπάρξει μία νέα κρίση, δεν αναμένεται να χρησιμοποιήσει κάποιο… «μπαζούκας».

Σύμφωνα με την τράπεζα, η προσοχή αυτή την Πέμπτη θα είναι στραμμένη στις προβλέψεις της ΕΚΤ για την ανάπτυξη του ΑΕΠ και τον πληθωρισμό, με τις προβλέπεις για το 2015 να ανακοινώνονται για πρώτη φορά.

Η εκτίμηση για τον πληθωρισμό του 2014 αναμένεται να μειωθεί στο 1% από 1,3% ετησίως , ενώ οι εκτιμήσεις για το ΑΕΠ του 2014 αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητες, στο 1%.

Η Societe Generale επισημαίνει επίσης πως αν και ένας νέος γύρος φθηνών μακροπρόθεσμων δανείων ( LTROs) αναμένεται κάποια στιγμή, είναι πιο πιθανό να έλθει το 2014 και όχι τον Δεκέμβριο.

Όπως εξηγεί, θα πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού για να προχωρήσει η ΕΚΤ σε ένα τέτοιο μέτρο.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων, η SocGen εκτιμά πως δεν αναμένεται να ανακοινωθούν στη συνεδρίαση αυτού του μήνα. Είναι πιθανό κάποια στιγμή η ΕΚΤ να προχωρήσει σε αυτό το μέτρο, αλλά θα προτιμήσει να περιμένει την περαιτέρω υποχώρηση του πληθωρισμού, καταλήγει η τράπεζα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By